Robert Fico požiadal OECD, aby na EK vyvíjala tlak ohľadom eurofondov

NETKY.SK • 12 Apríl 2013, 07:19 • 2 min
Robert Fico požiadal OECD, aby na EK vyvíjala tlak ohľadom eurofondov

BRATISLAVA – Premiér Robert Fico dnes požiadal generálneho tajomníka Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) José Ángela Gurríu o pomoc pri vyvíjaní tlaku na Európsku komisiu (EK) pokiaľ ide o väčšiu flexibilitu pri využívaní eurofondov v súčasnom plánovacom období 2007 až 2013.

slovakia

left justify in out

Voľné zdroje by sa mali využiť hlavne na podporu hospodárskeho rastu a vytváranie nových pracovných miest. "Cieľom mojej návštevy bolo predovšetkým získať súhlas na spoluprácu medzi vládou SR a OECD v najpálčivejších otázkach. Spoločne sme formulovali tému dlhodobo nezamestnaných ľudí, ktorí na Slovensku tvoria podstatnú časť ľudí bez práce," uviedol na tlačovej konferencii po stretnutí s Gurríom.
      

Ako poznamenal, vysoká miera nezamestnanosti, ktorá v súčasnosti v SR presiahla hranicu 14 %, je veľmi starý problém, ktorý pochádza z 90. rokov minulého storočia. Na základe návrhov OECD sa vypracovali politiky na aktiváciu trhu práce, najmä na podporu zamestnanosti mladých ľudí. Táto iniciatíva by mala vytvoriť 14.000 nových miest.
     

 "Vážime si a zaoberáme sa odporúčaniami, ktoré OECD poskytuje jej jednotlivým členským štátom. Nie všetky z nich sú príjemné, ale bola by chyba, keby sme sa týmto expertným znalostiam otáčali chrbtom," podčiarkol premiér. Zároveň vyjadril potešenie nad tým, že aj v tejto organizácii mimoriadne rezonuje téma daňových únikov a výberu daní. Poukázal na to, že Slovensko každý rok stráca jednu miliardu eur na neodvedenej dani z pridanej hodnoty. "Prichádzame s drakonickými opatreniami, ako zmeniť tento stav," avizoval. Podľa neho treba sledovať aj možnosti zelenej ekonomiky, ktorá zabezpečí hospodársky rast.
      

Pripomenul, že pre krajinu, akou je Slovensko, kde sú nízke príjmy a dôchodky, sú úsporné opatrenia veľmi bolestivé. "Ťažké je konsolidovať a prichádzať s úspornými opatreniami. Okrem politickej odvahy musíme mať pri sebe aj občanov," zdôraznil Fico.
      

S Gurríom sa stretol na pôde OECD ako vôbec prvý najvyšší vládny predstaviteľ od vstupu SR do OECD v roku 2000.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies