Robert Fico ocenil Kuzminovú a paralympionikov

NETKY.SK • 26 Marec 2014, 09:15 • 2 min
Robert Fico ocenil Kuzminovú a paralympionikov

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico v Zrkadlovej sále Úradu vlády SR ocenil v utorok členov paralympijskej výpravy, ktorá v Soči získala sedem medailí.

slovakia

left justify in out

Šéf vládneho kabinetu tiež osobne zablahoželal biatlonistke Anastastii Kuzminovej, ktorá na ZOH 2014 v čiernomorskom stredisku vybojovala pre Slovensko najcennejší kov v šprinte na 7,5 km a počas uplynulého víkendu dvakrát triumfovala v záverečných pretekoch Svetového pohára v nórskom Holmenkollene.

Na slávnosti sa zúčastnil aj reprezentant v alpskom lyžovaní Adam Žampa, ktorý v Soči obsadil piate miesto v superkombinácii a šieste v slalome. Odovzdávaniu pamätných ocenení z rúk predsedu vlády prihliadali minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter, splnomocnenec vlády SR pre mládež a šport Dušan Galis a minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Dušan Čaplovič.

Premiér sa prítomným športovcom poďakoval v príhovore za vzornú reprezentáciu Slovenska. "Za tie roky sa z nás stali už dôverní priatelia. Keď mi je ako premiérovi ťažko a neviem si poradiť s riešením problémov, ktoré trápia Slovensko, vždy si spomeniem na Vás a spýtam sa sám seba, ako by som sa správal na zjazdovke, keby som bol paralympionik a mal na sebe dres so slovenským znakom. Vy ste pre mňa príkladom toho, ako človek dokáže prekonávať sám seba napriek tomu, že sa Vám v živote stali ťažké udalosti. Pre všetkých Slovákov ste príkladom číreho vlastenectva a oddanosti našej krajine. Tiež by som sa chcel úprimne poďakovať za reprezentáciu Slovenska jednej žene, ktorá svojou skromnosťou a láskou učí aj iných Slovákov k patriotizmu - tá žena sa volá Nasťa Kuzminová. Mal som slzy v očiach, keď ste spievali slovenskú štátnu hymnu," povedal Fico. Slovenskí paralympijskí reprezentanti získali v Soči spolu 7 medailí, z toho 3 zlaté, dve strieborné a 2 bronzové. Slovensko skončilo v hodnotení krajín na 6. priečke.

Kuzminová v Soči obhájila zlatú medailu z Vancouveru v šprinte na 7,5 km a v závere sezóny "chytila" fantastickú formu. Počas uplynulého víkendu si užila dve víťazstvá v záverečných dvoch pretekoch seriálu Svetového pohára. "Toto stretnutie je pre mňa milým prekvapením, pretože len dnes sme pricestovali z Osla. Je veľmi vzácne dostať ocenenie od predsedu vlády a byť tu medzi výnimočnými paralympijskými športovcami," uviedla Kuzminová, ktorá rozdelila sezónu na dve polovice. "Začiatok nebol dobrý, dosahovala som kolísavé výsledky, ale tá druhá časť sezóny a najmä jej vyvrcholenie mi vyšlo perfektne. V Soči som hneď v prvých pretekoch spravila radosť sebe aj celému Slovensku ziskom zlatej medaily. Potom som ochorela, prišli ťažšie chvíľky, ale som rada, že som sa ešte dokázala vrátiť k dobrej forme a zavŕšila som Svetový pohár dvoma prvenstvami. Teraz sa už teším na aktívny oddych, budem sa predovšetkým venovať rodine," dodala Kuzminová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona