Robert Fico by na mieste Martina Glváča odstúpil, ak by voči sebe vyvodili zodpovednosť opoziční politici

NETKY.SK • 5 November 2019, 16:11 • 2 min
Robert Fico by na mieste Martina Glváča odstúpil, ak by voči sebe vyvodili zodpovednosť opoziční politici

BRATISLAVA - Predseda Smeru-SD Robert Fico by na mieste podpredsedu Národnej rady (NR) SR Martina Glváča (Smer-SD) odišiel z funkcie hneď po tom, ako by voči sebe vyvodili zodpovednosť opoziční politici, ako Richard Sulík (SaS) či Igor Matovič (OĽaNO).

slovakia

left justify in out

Fico to povedal na utorkovej tlačovej konferencii. Vyhlásil, že najväčšie kauzy Mariana K., ktorý je obžalovaný z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, sú z čias vlády Ivety Radičovej.

 

Fico v súvislosti s Glváčom zopakoval svoje slová, že má jeho podporu. "Budem rešpektovať každé rozhodnutie, ktoré Martin Glváč urobí. Každé jedno," zdôraznil.

 

Poukázal pri tom na selektívnu mieru zodpovednosti voči Smeru-SD. Podľa jeho slov komunikácia Mariana K. s Glváčom dokazuje, že sa spolu poznali dlhšie obdobie, nechcel však posudzovať jej obsah.

 

Fico pripomenul, že sa s Marianom K. poznali viacerí politici a viacerí sa s ním aj stretli. Podľa svojich slov sa s ním aj on osobne stretol na niekoľkých oslavách.

 

"On bol všade. Vy ste z neho urobili celebritu," povedal zástupcom médií. Na otázku o svojom bývaní v komplexe Bonaparte odpovedal, že v budove už od leta nebýva. Tvrdí tiež, že Marian K. v nej nikdy nebýval.

 

Nezaradená poslankyňa NR SR a podpredsedníčka mimoparlamentnej strany Za ľudí Veronika Remišová vyzvala Glváča na odchod z parlamentu.

 

"Je už po Dušičkách, ale slovenská verejnosť je stále traumatizovaná, že vrcholní predstavitelia štátu, justície a prokuratúry odmietajú vyvodiť zodpovednosť za svoje zlyhania," skonštatovala.

 

img

Vpravo podpredseda NR SR Martin Glváč (SMER-SD) a vľavo poslanec NR SR Robert Fico (SMER-SD).

 

Dôveru v štát a spravodlivosť podľa nej možno obnoviť len vtedy, ak na čele štátnych inštitúcií budú stáť ľudia, ktorí neudržujú styky s mafiou. "Je potrebné začať s Martinom Glváčom a pokračovať s ďalšími predstaviteľmi v justícii a na prokuratúre," vyhlásila.

 

Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič avizoval, že osloví opozičné strany v snahe získať podpisy na iniciovanie ďalšej mimoriadnej schôdze na Glváčovo odvolanie. Urobiť tak chcú podľa jeho slov ešte pred iniciovaním schôdze na odvolanie premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD). Dôvodom má byť jeho neschopnosť "odstaviť" Glváča.

 

Matovič argumentuje vyjadrením predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára, z ktorého vyplýva, že by jeho strana mohla podporiť otvorenie schôdze.

 

Podľa slov predsedu SaS Richarda Sulíka sú v hre dve možnosti, a to pôvodný plán na odvolávanie premiéra alebo opätovné odvolávanie Glváča. Rovnako ako Matovič, aj Sulík poukázal na vyjadrenie Bugára.

 

Glváč mal v parlamente koncom októbra čeliť odvolávaniu pre jeho údajnú komunikáciu s Marianom K. Poslanci však neschválili program mimoriadnej schôdze. Glváč následne informoval, že svoje rozhodnutie oznámi čoskoro.

 

Komunikáciu medzi Glváčom a Marianom K. cez aplikáciu Viber zverejnil líder hnutia OĽaNO Igor Matovič. Tvrdí, že Glváč mal vedieť o viacerých kauzách Mariana K., napríklad, že si nominoval svojho človeka do funkcie zástupcu riaditeľa Slovenskej informačnej služby. Líder OĽaNO tvrdí, že Glváč klamal o tom, že sa s podnikateľom od roku 2012 nestretol.

 

Glváč tvrdenia odmietal, podal pre ne aj trestné oznámenie. Tvrdil, že Matovič pácha trestnú činnosť, ak zverejňuje jeho údajnú komunikáciu. Trval na tom, že sa s Marianom K. nestretol od roku 2012. Rovnako poprel tvrdenia vyplývajúce z jeho údajnej komunikácie s Marianom K., zverejnenej Denníkom N, o tom, že si s ním mal dohadovať biznis. Články o Threeme považuje za cielenú diskreditáciu jeho osoby a strany Smer-SD.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona