Rizikom chudoby bolo vlani ohrozených 660 tisíc ľudí

NETKY.SK • 21 Máj 2015, 12:36 • 2 min
Rizikom chudoby bolo vlani ohrozených 660 tisíc ľudí

BRATISLAVA - Rizikom chudoby bolo v minulom roku ohrozených 12,6 percenta obyvateľov Slovenska, teda 660 tisíc osôb.

slovakia

left justify in out

V porovnaní s predchádzajúcim rokom ide o pokles o 0,2 percentuálneho bodu, čo je len mierne zníženie. Hranicu rizika chudoby jednočlennej domácnosti predstavuje 4 086 eur ročne, mesačne ide o sumu 341 eur. V roku 2013 bola táto hranica na úrovni 4 042 eur. Vyplýva to z desiateho zisťovania EU SILC 2014, ktorého výsledky vo štvrtok prezentoval Štatistický úrad SR (ŠÚ ).


Predsedníčka ŠÚ Ľudmila Benkovičová podotýka, že najviac ohrození chudobou sú nezamestnaní, a to až 48,7 percenta z nich, čo je medziročný nárast o päť percentuálnych bodov. Z pohľadu typu domácností sú to osamelí rodičia najmenej s jedným dieťaťom (30,6 %) a viacpočetné domácnosti s tromi a viac závislými deťmi (28,4 %). Platí pritom, že domácnosti so závislými deťmi boli takmer dvojnásobne viac ohrozené rizikom chudoby ako domácností bez závislých detí. "Takisto rizikom chudoby sú ohrozené aj skupiny, ktoré sú závislé od sociálnych dávok, ako dôchodcovia, ale máme takisto aj chudobu pracujúcich,“ uviedla generálna riaditeľka sekcie sociálnych štatistík a demografie ŠÚ Ľudmila Ivančíková.


Pre porovnanie s inými krajinami, rizikom chudoby je na Islande ohrozených 7,8 percenta populácie, vo Fínsku je to 12,8 %, v Maďarsku 14,6 %, v Lotyšsku 21,2 % a Rakúsku 14,1 %. Ide o krajiny, kde sú už údaje známe, zisťovanie sa realizuje vo všetkých 28 členských krajinách Európskej únie. Miera rizika chudoby je pre jednotlivé štáty počítaná vo vzťahu k ich národným hraniciam chudoby, teda 60 percent mediánu národného ekvivalentného disponibilného príjmu.


Výberové zisťovanie sa uskutočnilo v apríli až júni minulého roka formou terénneho zberu dát cez dotazníky v náhodne vybraných domácnostiach. Do zisťovania bolo zapojených 6 tisíc domácností v 450 obciach. Výberové zisťovanie o príjmoch a životných podmienkach EU SILC, ktoré podáva komplexný obraz o chudobe, sociálnom vylúčení a životných podmienkach, sa na Slovensku realizuje od roku 2005.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies