Riziko teroristického ohrozenia je najmä zo strany tzv. osamelých vlkov

NETKY.SK • 18 Január 2015, 10:34 • 2 min
Riziko teroristického ohrozenia je najmä zo strany tzv. osamelých vlkov

BRATISLAVA - Slovenská informačná služba (SIS) úzko spolupracuje s bezpečnostnými zložkami na prípade vo štvrtok (15.1.) zadržaného 32-ročného muža pôvodom z Čečenska - Hamzata Sh., ktorý je v Ruskej federácii (RF) podozrivý z terorizmu. Zároveň SIS aktuálne vníma zvýšené riziko teroristického ohrozenia najmä zo strany tzv. osamelých vlkov.

slovakia

left justify in out

Pre TASR to uviedol hovorca SIS Branislav Zvara. "Naša spravodajská služba v spolupráci s ostatnými bezpečnostnými zložkami vykonáva potrebné spravodajské opatrenia na ochranu bezpečnosti našich občanov pred terorizmom, aktuálne sú vzhľadom na zvýšenú hrozbu teroristických útokov v Európe prijímané v podstatne vyššej miere," uviedol Zvara. O podrobnostiach však SIS prirodzene informovať nemôže, aby nedošlo k prípadnému zmareniu, ako aj prezradeniu operatívnych činností a k možnému ohrozeniu bezpečnosti.
      

"Zvýšené riziko teroristického ohrozenia vnímame najmä zo strany takzvaných osamelých vlkov, malých lokálnych skupín samoradikalizovaných fanatikov alebo džihádistických navrátilcov, ktorých činy a reakcie sú ťažko predvídateľné, a preto vzhľadom na ich sofistikovanejšie metódy, využívané v súčasnosti, predstavujú zvýšené bezpečnostné riziko či už na území EÚ alebo u partnerských štátov NATO," dodal ďalej hovorca SIS.
      

Pokiaľ ide o moslimskú komunitu na území Slovenskej republiky, SIS prostredníctvom svojho hovorcu zopakovala, "že túto komunitu aktuálne, na základe doterajšieho správania hodnotí spravodajská služba ako umiernenú, bez radikálnych prejavov". "Opätovne však vzhľadom na aktuálnu situáciu upozorňujeme na riziko radikálnych prejavov takzvaných osamelých vlkov hlásiacich sa k fanatickej džihádistickej ideológii, ktoré je síce na území Slovenskej republiky nižšie, no nemožno ho vylúčiť," zdôraznil Zvara.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies