Riziko nakazenia sa ebolou je aj pri návšteve postihnutých oblastí nízke

NETKY.SK • 7 August 2014, 18:22 • 2 min
Riziko nakazenia sa ebolou je aj pri návšteve postihnutých oblastí nízke

BRATISLAVA - Riziko nakazenia sa vírusom eboly je podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR aj pri návšteve či pobyte v postihnutých oblastiach veľmi nízke, pokiaľ človek nie je priamo vystavený telesným tekutinám mŕtvych alebo živých nakazených osôb alebo zvierat. Momentálne vyčíňa epidémia eboly v Guinei a Libérii.

slovakia

left justify in out

"Ochorenie sa neprenáša bežným kontaktom na verejnosti s ľuďmi, ktorí nejavia známky ochorenia. Vírusom eboly sa rovnako nenakazíte pri manipulácii s peniazmi alebo potravinami, či plávaním v bazéne. Neprenášajú ho ani komáre," uviedla hovorkyňa ÚVZ SR Lenka Skalická.
     

Vírus podľa jej slov účinne zabíja mydlo, bielidlá, slnečné svetlo alebo sušenie. Zničí ho aj vypranie šatstva kontaminovaného tekutinami v práčke. Na vysušených povrchoch alebo povrchoch vystavených slnečnému žiareniu prežije vírus len krátky čas.
     

Osoby, ktoré sa vyskytujú alebo sa chystajú navštíviť postihnuté oblasti, by sa mali riadiť viacerými odporúčaniami. Treba sa vyhýbať priamemu kontaktu s krvou a telesnými tekutinami pacientov alebo mŕtvych osôb a s predmetmi, ktoré môžu byť kontaminované. Rovnako sa treba vyvarovať priamemu kontaktu s voľne žijúcimi zvieratami a konzumácii ich mäsa i nechránenému pohlavnému styku.
     

Ebola je ochorenie spôsobené vírusom, ktoré často končí smrťou. Ochorenie sa prenáša priamym kontaktom s krvou alebo inými telesnými tekutinami živých i mŕtvych nakazených ľudí. "Prenos sa môže uskutočniť aj nechráneným pohlavným stykom s uzdravenými pacientmi, a to aj niekoľko týždňov po ich uzdravení. Človek sa môže nakaziť aj priamym kontaktom s krvou alebo telesnými tekutinami živých či uhynutých voľne žijúcich zvierat. Vírus sa neprenáša vzduchom," priblížila Skalická.
     

Ochorenie sa klinicky prejavuje po dvoch až 21 dňoch od vystavenia sa vírusu náhlym nástupom horúčky, bolesťami svalov, slabosťou, bolesťami hlavy a hrdla. V ďalšom štádiu sa prejavuje zvracaním, hnačkami, vyrážkami a poruchami funkcie pečene a obličiek. U niektorých pacientov môže dôjsť k vnútornému a vonkajšiemu krvácaniu a zlyhaniu viacerých orgánov. Pre samotné ochorenie neexistuje očkovacia látka ani liečba.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona