Riziko konca sveta sa zväčšilo: Hodiny súdneho dňa posunuli bližšie k polnoci

NETKY.SK • 25 Január 2018, 20:30 • 2 min
Riziko konca sveta sa zväčšilo: Hodiny súdneho dňa posunuli bližšie k polnoci

WASHINGTON - Vedci posunuli vo štvrtok 25.januára ručičky tzv. Hodín konca sveta bližšie k polnoci, čoho dôvodom sú obavy okolo jadrových zbraní i klimatickej zmeny.

slovakia

left justify in out

Po tohtoročnom posune o pol minúty ukazujú tieto symbolické hodiny čas dve minúty pred polnocou. Sú tak momentálne najbližšie k polnoci od roku 1953, keď sa dostali na čas 11.58 h po prvej skúške vodíkovej bomby, napísali noviny USA Today.

 

Nezisková skupina Bulletin atómových vedcov každoročne posudzuje, či udalosti predošlého roka posunuli ľudstvo bližšie k možnému zničeniu pri celosvetovej katastrofe alebo ďalej od takejto skazy.

 

Vedci zo zmienenej skupiny odôvodnili terajšie rozhodnutie súborom hrozieb siahajúcich od nebezpečnej politickej rétoriky po potenciál skazonosného konfliktu. V článku zverejnenom v novinách Washington Post sa odvolávali okrem iného na to, že "prezident Trump a ďalší svetoví lídri nevyriešili hrozby nukleárnej vojny a klimatickej zmeny".

 

Hodiny konca sveta (Doomsday Clock) udržiava Bulletin atómových vedcov od roku 1947. Skupinu založili v roku 1945 vedci Chicagskej univerzity, ktorí pracovali na vývoji prvých jadrových zbraní v rámci Projektu Manhattan.

 

Najďalej od polnoci - 17 minút - boli tieto hodiny v roku 1991 po tom, ako sa skončila studená vojna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies