Riziko insolvencií svetových firiem prudko rastie

NETKY.SK • 6 Júl 2016, 13:14 • 2 min
Riziko insolvencií svetových firiem prudko rastie

BRATISLAVA - Riziko insolvencií firiem vo svete prudko rastie. Vyplýva to z hodnotenia 160 krajín, kde priemerné hodnotenie rizika dosiahlo najvyššiu úroveň za posledných šestnásť rokov.

slovakia

left justify in out

To korešponduje so známkou B, ktorá predstavuje "značné riziko". Ako ďalej informovala spoločnosť Coface, ktorá sa zaoberá manažovaním kreditného rizika firiem, nový stupeň hodnotenia rizikovosti E, ktoré predstavuje 'extrémne riziko', už dostali mnohé rozvíjajúce sa krajiny. Patria medzi nich Afganistan, Arménsko, Stredoafrická republika, Kuba, Eritrea, Irán, Irak, Líbya, Sudán, Sýria, Východný Timor, Venezuela, Jemen a Zimbabwe.


Coface zmenila prognózu rastu HDP Veľkej Británie po referende o brexite na 1,2 %. "Britské exportné odvetvia nateraz ťažia z oslabenia meny. V dlhodobom horizonte sa však po rezignácii britského premiéra Davida Camerona zdá nepravdepodobný 'nórsky model' spolupráce krajiny s úniou. A ak sa aplikujú pravidlá Svetovej obchodnej organizácie, ekonomické náklady pre Veľkú Britániu, ale aj EÚ, by mohli byť vysoké," upozornila spoločnosť. Britský export by tiež mohol doplatiť na potenciálne zvýšenie colných sadzieb.


"Nateraz sa však neočakáva žiaden 'pobrexitový' účinok, pokiaľ ide o zdravý dynamický rast v eurozóne. Tento rok eurozóne predpokladáme rast 1,7 %, a to najmä vďaka spotrebe domácností a tiež vďaka súkromným investíciám," konštatovala spoločnosť. V strednej Európe sa zvýšilo hodnotenie Litvy a Slovinska na úroveň A3 a tiež Lotyšska a Rumunska na rating A4.


Ako ďalej informovala spoločnosť, tri najväčšie svetové ekonomiky zaznamenali zhoršenie úverového rizika. Rating Japonska a USA sa znížil na úroveň A2, hodnotenie Číny kleslo na B. Medzinárodný rast sa už šiestykrát po sebe mierne zhoršil, tento raz o 0,2 bodu na 2,5 %. "Nie je prekvapením, že táto tlaková vlna sa šíri. Spôsobila už napríklad nielen zníženie ratingu Kanady na A3, ale obdobnému zhoršeniu čelia aj niektoré ázijské krajiny. Napríklad na rating A3 poklesla aj Južná Kórea, Hongkong, Singapur a Taiwan, dokonca Malajzia až na A4. Tieto krajiny sú silne naviazané na čínske štrukturálne spomalenie, čo sa odráža na ich vývoze, cestovnom ruchu aj investíciách," uzavrela spoločnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies