Riziko demencie u starších ľudí zvyšuje nedostatok vitamínu D

NETKY.SK • 7 August 2014, 08:22 • 2 min
Riziko demencie u starších ľudí zvyšuje nedostatok vitamínu D

LONDÝN - Britskí vedci zverejnili štúdiu, podľa ktorej majú starší ľudia s výrazným nedostatkom vitamínu D zvýšené riziko vzniku demencie. Informoval o tom dnes britský spravodajský server BBC.

slovakia

left justify in out

Medzinárodný tím vedcov viedol David Llewellyn z lekárskej školy na univerzite v britskom Exeteri. Skúmali vzorku 1650 ľudí starších než 65 rokov počas šiestich rokov. Na začiatku výskumu nemal nikto zo vzorky demenciu, kardiovaskulárne ochorenie alebo infarkt.

 

Človek získava vitamín D z potravín - napríklad z rýb - výživových doplnkov a vystavovania pokožky slnečnému svetlu. Pokožka starších ľudí však už nedokáže premieňať slnečné svetlo natoľko efektívne. Tým u nich dochádza k zvyšovaniu rizika jeho nedostatku.

 

Odborníci ale tvrdia, že napriek novým zisteniam je priskoro na to, aby odporučili starším ľuďom brať vitamín D ako preventívne opatrenie.

 

Podľa autorov je táto štúdia dosiaľ najrozsiahlejšia, ktorá sa venovala výskumu spojitosti tohto vitamínu a demencie. V minulosti ju však už naznačili aj ďalšie vedecké práce.

 

V Británii žije približne 800.000 ľudí s demenciou. Do roku 2021 môže tento počet narásť až na viac ako jeden milión.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies