Riziko cukrovky druhého typu zníži pohyb a zdravá strava

NETKY.SK • 11 Apríl 2016, 09:50 • 2 min
Riziko cukrovky druhého typu zníži pohyb a zdravá strava

BRATISLAVA – Cukrovke druhého typu sa dá predchádzať. Pomôže usmernené stravovanie a životospráva, poukazujú odborníci. Diabetes druhého typu má väčšina pacientov, ktorí nie sú závislí od inzulínu. Postihuje najmä ľudí nad 40 rokov.

slovakia

left justify in out

Na Slovensku žije podľa posledných štatistík asi 340.000 cukrovkárov. Neoficiálne je ich však oveľa viac, pretože mnohí o ochorení nevedia. Na cukrovku upriamila pozornosť minulý týždeň aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pri príležitosti Svetového dňa zdravia (7.4.).

 

"Treba obmedziť konzumáciu sladených nápojov a potravín," povedal Róbert Ochaba z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Prispievajú k obezite a tá je jedným z najrizikovejších faktorov spôsobujúcich toto ochorenie.

Napríklad ráno možno začať namiesto sladkého pečiva s kávou s čerstvým ovocím a zeleninou, vajíčkom, celozrnným pečivom alebo orechmi so strúhaným syrom. Káva a sladké pečivo môžu hladinu cukru v krvi zvýšiť.

 

Na vznik cukrovky druhého typu však treba mať i dedičné predpoklady. Ľudia so sklonom k nej by sa mali preto denne viac hýbať. Ochaba odporúča aspoň 30 minút fyzickej aktivity. "Najlepšie je stanoviť si určitý čas a fyzickú aktivitu postupne zvyšovať," odporučil.

 

Okrem tohto typu cukrovky existuje ešte cukrovka prvého typu, tehotenská cukrovka a iné jej špecifické typy. Prvý typ postihuje najmä mladých ľudí a vyznačuje sa úplným nedostatkom inzulínu, čo si pre prežitie pacienta vyžaduje jeho pravidelné podávanie.

 

Tehotenská cukrovka vzniká v druhej polovici tehotenstva a po pôrode sa zväčša stratí. Špecifický typ cukrovky môže byť spôsobený liekmi, niektorými chemickými látkami alebo infekciami.

 

Cukrovka, lekársky diabetes mellitus, je choroba látkovej premeny a jej najvýraznejším prejavom je zvýšenie cukru v krvi. Pri tomto ochorení dochádza k poškodzovaniu ciev. Prejavom ich poškodenia je zhoršený zrak, poškodená funkcia obličiek, nervov, nedokrvenie srdca, mozgu a končatín.

 

V niektorých prípadoch môže dôjsť k slepote, zlyhaniu obličiek, k amputácii nôh, srdcovému infarktu či mozgovej príhode. Jej varovnými príznakmi sú časté močenie, rýchly úbytok hmotnosti, únava alebo zvýšený smäd.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies