Riziko cukrovky druhého typu môžu znížiť zdravé raňajky

NETKY.SK • 15 Október 2023, 08:30 • 2 min
Riziko cukrovky druhého typu môžu znížiť zdravé raňajky

Riziko cukrovky druhého typu môžu podľa odborníkov znížiť zdravé raňajky či pohyb a psychická rovnováha. Tento typ diabetu postihuje najmä ľudí nad 40 rokov, najčastejšou príčinou vzniku je obezita a nízka fyzická aktivita, ktoré patria medzi spúšťače genetickej predispozície u pacienta.

slovakia

left justify in out

"Ráno treba začať čerstvým ovocím a zeleninou, vajíčkom, celozrnným pečivom alebo orechami so strúhaným syrom," radia lekári Slovenskej diabetologickej spoločnosti. Prospešná je aj rýchla chôdza, minimálne polhodinové cvičenie alebo šport. Káva či sladké pečivo môžu hladinu cukru v krvi zvýšiť.


Lekári vlani v ambulanciách evidovali vyše 340.000 cukrovkárov, diabetológovia však upozorňujú, že ich počet môže byť vyšší, pretože mnoho ľudí ňou trpí nevedome. Väčšina z pacientov trpí práve diabetom druhého typu.

Okrem tohto typu cukrovky existuje ešte cukrovka prvého typu, tehotenská cukrovka a iné jej špecifické typy. Prvý typ postihuje najmä mladých ľudí a vyznačuje sa úplným nedostatkom inzulínu, čo si pre prežitie pacienta vyžaduje jeho pravidelné podávanie. Tehotenská cukrovka vzniká v druhej polovici tehotenstva a po pôrode sa zväčša stratí. Špecifický typ cukrovky môže byť spôsobený liekmi, niektorými chemickými látkami alebo infekciami.

Cukrovka, lekársky diabetes mellitus, je choroba látkovej premeny a jej najvýraznejším prejavom je zvýšenie cukru v krvi. Pri tomto ochorení dochádza k poškodzovaniu ciev. Prejavom ich poškodenia je zhoršený zrak, poškodená funkcia obličiek, nervov, nedokrvenie srdca, mozgu a končatín. V niektorých prípadoch môže dôjsť k slepote, zlyhaniu obličiek, k amputácii nôh, srdcovému infarktu či mozgovej príhode. Jej varovnými príznakmi sú časté močenie, rýchly úbytok hmotnosti, únava alebo zvýšený smäd.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies