Rivalita medzi al-Káidou a IS môže viesť k ďalším útokom na Západe

NETKY.SK • 12 Február 2015, 16:02 • 2 min
Rivalita medzi al-Káidou a IS môže viesť k ďalším útokom na Západe

KODAŇ/OSLO - Nórska zahraničná spravodajská služba dnes informovala, že rivalita medzi al-Káidou a extrémistami z organizácie Islamský štát (IS) sa vystupňovala a mohla by viesť k ďalším teroristickým útokom na Západe.

slovakia

left justify in out

Šéf tajnej služby, generálporučík Kjell Grandhagen, dnes podľa agentúry AP uviedol, že tieto skupiny sa v rámci boja o prevahu snažia medzi džihádistami "získať nových členov, finančnú podporu a ideologické vedenie".
     

Od útokov na Spojené štáty v roku 2001 si al-Káida vybudovala mnoho odnoží, vrátane Islamského štátu, ktorý bol pôvodne jej odnožou v Iraku. Grandhagen vyhlásil, že Líbya sa stala rajom pre džihádistické skupiny v severnej Afrike, a dodal, že skupiny v niekoľkých arabských štátoch nedávno prisahali vernosť Islamskému štátu.
     

Šéf nórskej zahraničnej tajnej služby tiež upozornil, že európske štáty, ktoré sa zapojili do Spojenými štátmi vedenej koalície proti Islamskému štátu, čelia väčším hrozbám, napríklad aj zo strany džihádistov vracajúcich sa domov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies