Ripple má obrovský problém: Spoločnosť čelí už tretej súdnej žalobe kvôli podvodu

NETKY.SK • 6 Júl 2018, 11:45 • 2 min
Ripple má obrovský problém: Spoločnosť čelí už tretej súdnej žalobe kvôli podvodu

SAN FRANCISCO – Minulý týždeň bola vznesená už tretia žaloba proti spoločnostiam Ripple Labs Inc, XRPII LLC a generálnemu riaditeľovi Bradleymu Glaringhouseovi kvôli údajným podvodom s cennými papiermi.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Skupinová žaloba, ktorá má 28 strán, sa snaží dokázať, že kryptomena XRP by mala byť posudzovaná ako cenný papier. Tým, že spoločnosť Ripple vydáva, udržiava a podporuje túto menu, tak porušuje americké regulačné zákony. Spoločnosť Ripple pritom tvrdo pracovala na tom, aby sa dištancovala od svojej natívnej kryptomeny XRP v nádeji, že sa jej tak podarí vyhnúť tejto žalobe.

 

img

 

Tretí súdny proces proti Ripple Labs

 

Brian J. Robbins, ktorý je správcom spoločnosti Robbins Arroyo LLP, podal žalobu proti spoločnostiam Ripple Labs Inc, XRPII LLC a generálnemu riaditeľovi spoločnosti Bradleymu Glaringhouseovi v mene Davida Oconera z vysokej školy v San Diegu.

 

Pán Oconer prostredníctvom svojho právneho tímu zdôrazňuje, ako spoločnosť Ripple manipulovala s cenou XRP, keď okrem iného umiestnila desiatky miliónov tokenov XRP do istého druhu podmienečnej zmluvy, čím vznikol subjektívny nedostatok tejto kryptomeny. Bol to aj spôsob signálu znepokojeným dlhodobejším investorom, že spoločnosť nebude vydávať celú zásobu tokenov naraz. Vďaka tejto manipulácii so zásobami tokenov XRP vyletela jeho cena rádovo a niekoľko stoviek percent.

 

img

 

Je to už tretia takáto žaloba proti spoločnosti Ripple Labs od začiatku mája tohto roku. Všetky tri majú spoločný základ – mena XRP je cenný papier definovaný regulačným zákonom Spojených štátov amerických. Tým pádom spoločnosť Ripple je akýmsi bábkarom, ktorý ovláda svoju menu XRP a je jej neoddeliteľnou súčasťou.

 

img

 

Okolo kryptomeny XRP boli dlhšie obdobie rôzne kontroverzie, čiastočne aj kvôli svojmu pôvodu. Zatiaľ čo iné hlavné kryptomeny sa ťažia na blockchaine, Ripple vznikol "ex nihilo" (z lat. stvorený z ničoho), pričom viac ako 60% všetkých tokenov stále vlastní materská spoločnosť. Ak sa preukáže, že XRP je cenný papier, tak spoločnosť Ripple bude musieť okamžite ukončiť veškeré obchodovanie s touto kryptomenou a pravdepodobne odškodniť jej držiteľov. Samozrejme porušenia zákona o cenných papieroch môže mať aj trestno-právnu zodpovednosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Tomáš Tóth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies