Rio sa pohlo dopredu, prípravy OH sú v kritickej fáze

NETKY.SK • 2 Október 2014, 13:54 • 2 min
Rio sa pohlo dopredu, prípravy OH sú v kritickej fáze

RIO DE JANEIRO - Ešte začiatkom tohto roku boli prípravy olympijských hier 2016 v Riu de Janeiro v takom žalostnom stave, že sa hovorilo o ich presune do iného dejiska. Uplynulo šesť mesiacov a predstavitelia Medzinárodného olympijského výboru (MOV) opatrne chvália Brazílčanov za "veľký pokrok". Jedným dychom však upozorňujú, že časový harmonogram prác je tesný.

slovakia

left justify in out

V stredu sa skončila trojdňová návšteva tímu inšpektorov na čele s Nawal El Moutawakelovou. Bývalá marocká atlétka pred pol rokom označila počínanie hostiteľov podujatia za najhoršie v doterajšej histórii olympijských hier. V najnovšom hodnotení sa sústredila na problém s ubytovacími kapacitami a so športoviskami. Konštatovala, že necelé dva roky pred otvorením OH je v Riu 68 hotelov vo výstavbe. 

 

"Ubytovanie zostáva veľkou výzvou, veľké množstvo hotelov nie je stále hotových," povedala. Do začiatku OH 2018 čaká na Rio 44 testovacích podujatí. Olympijský park má ďaleko od dokončenia a v Deodore v severnej časti mesta, kde má vyrásť druhý súbor športovísk, začali s výkopovými prácami len pred pár mesiacmi. 

 

"Sme v polčase štvorročného olympijského cyklu a pred nami je obrovské množstvo práce. Treba ísť krok za krokom. Niet problému, pre ktorý by sme nemuseli v noci spávať, ale nachádzame sa v kritickej fáze a je toho veľa, čo treba spraviť," dodal nový výkonný riaditeľ MOV pre olympijské hry Christophe Dubi. 

V rámci návštevy inšpektorov zavítala na staveniská aj prezidentka Brazílie Dilma Rousseffová, ktorá sa v nadchádzajúcich voľbách usiluje o ďalší mandát. V nedeľu je na programe prvé kolo, očakáva sa, že voliči ju posunú do druhého, v ktorom ju 26. októbra pravdepodobne vyzve Marina Silvová. 

 

Organizátori stále nemajú jasno ohľadom projektu golfového ihriska. Výstavbu brzdí súdny spor medzi verejným žalobcom a mestom. Prokurátor obviňuje mesto, že schválením pôvodného projektu ihriska porušil zákon o ochrane prírody. Od developera žiada, aby ustúpil od plánov postaviť pri ihrisku luxusné apartmány. "To je otázka pre mesto," odmietol komentovať záležitosť prezident organizačného výboru Carlos Nuzman. Golf sa vracia do programu olympijských hier po 112 rokoch. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona