Rio ide pátrať po korupcii, vyhliadky komisie sú pochybné

NETKY.SK • 4 Máj 2016, 08:57 • 2 min
Rio ide pátrať po korupcii, vyhliadky komisie sú pochybné

RIO DE JANEIRO - Hry XXXI. olympiády v Riu de Janeiro sa začnú 5. augusta, ale zrejme až po ich skončení bude mesto účtovať s korupciou spojenou s prípravami.

slovakia

left justify in out

Ak k tomu vôbec dôjde. Zastupiteľstvo v utorok poverilo päťčlennú komisiu, aby preverila zmluvy a ďalšie dokumenty súvisiace s realizáciou olympijských projektov. Na prácu jej dala pol roka. Komisia si pravdepodobne vypočuje aj názor inžinierov na kvalitu vybudovaných objektov. Vyšetrovanie podnietil člen mestskej rady Jefferson Moura, ktorý poukázal na súvislosti s výsledkami operácie Autoumyváreň okolo štátnej rafinérskej spoločnosti Petrobras. Z nich vyplynulo, že veľké stavebné spoločnosti zaplatili miliardy dolárov, aby sa dostali k lukratívnym štátnym zákazkám cez Petrobras. Časť peňazí podľa všetkého skončila na účtoch politikov. Do kauzy je namočená aj prezidentka Brazílie Dilma Rousseffová, ktorá bola v rokoch 2003 - 2010 členkou správnej rady spomenutého energetického gigantu. Preto momentálne čelí odvolávaniu z úradu.


Moura najskôr označil vznik komisie za víťazstvo transparentnosti, ale po tom, ako sa ku kľúčovým právomociam v nej dostali stranícki kolegovia starostu Eduarda Paesa z PMDB, vyslovil obavu, že vyšetrovanie bude viesť do slepej uličky: "Myslím, si, že to je najhorší možný štart."

 

Mesto prinútila konať nedávna tragická nehoda, keď sa nad plážou Sao Conrado zrútila časť cyklotrasy s názvom Tim Maia a zabila dvoch ľudí. Slávnostne ju otvorili iba 17. januára s tým, že mala byť zárukou bezpečnosti a lepšieho spriechodnenia miest s olympijskými súťažami v tzv. Južnej zóne s hlavným Olympijským parkom v Barra de Tijuca. Denník O Estadio de Sao Paulo napísal, že spoločnosť, ktorá sa podieľala na stavbe, vlastní rodina tajomníka samosprávy pre komunálne služby Antonia Paula Viegasa Figueira de Mella.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona