Rinne prekonal Lašákov rekord, Ruutu: Najlepší brankár na svete

NETKY.SK • 12 Máj 2015, 07:43 • 2 min
Rinne prekonal Lašákov rekord, Ruutu: Najlepší brankár na svete

OSTRAVA - Brankár fínskej hokejovej reprezentácie Pekka Rinne vytvoril v pondelok nový rekord v počte minút bez inkasovaného gólu v novodobej ére majstrovstiev sveta. Na šampionáte v Česku nedostal gól dlhých 238 minút a 50 sekúnd a prekonal tak doterajšie maximum Jána Lašáka. Slovenský brankár pred jedenástimi rokmi rovnako v ostravskej ČEZ Aréne neinkasoval 206:26 min.

slovakia

left justify in out

Rinneho v B-skupine MS naposledy prekonal Nick Bonino v 47. minúte úvodného duelu s USA (1:5). Američania následne pridali pri power play súpera do prázdnej bránky piaty gól, ten už však nedostal Rinne. Ak by sa do série započítaval, trvala by 237:05 min. Brankár Nashvillu Predators odvtedy vychytal tri shutouty v rade, štvrtý pridal v stretnutí proti Slovákom Juuse Saros.

 

V pondelňajšom zápase ostravskej B-skupiny s Bieloruskom vydržal Rinne bez gólu 45 minút a deväť sekúnd. Jeho famóznu šnúru uťal až gól Jevgenija Kovyršina. Fíni napokon otočili duel a zvíťazili 3:2 po samostatných nájazdoch, čím udržali Slovákov v postupovej hre.

 

"Rinne bol neuveriteľný. Spôsobom, akým marí súperove šance, nám dodáva ohromné množstvo sebavedomia. Budeme ho ešte na turnaji potrebovať," pochválil brankárskeho rekordéra kapitán "Suomi" Jussi Jokinen, ktorého nájazd ukončil zápas. "Táto šnúra je dôkazom, prečo je Rinne v NHL kandidátom na Vezinovu trofej. Je prvotriednym brankárom, jedným z najlepších na svete, ak nie najlepším," povedal na adresu Rinneho ďalší skúsený fínsky útočník Tuomo Ruutu.

 

V prvopočiatkoch majstrovstiev sveta sa viacerým brankárom podarilo vytvoriť ešte dlhšiu sériu nepriestrelnosti ako vytvoril Rinne. Kanadský rodák Jimmy Foster zaznamenal na MS 1937 sedem čistých kont za sebou a vydržal bez inkasovaného gólu 348:00 min. Po druhej svetovej vojne ťahal najdlhšiu šnúru Kanaďan Murray Dowey. Na ZOH 1948, ktoré boli v danom roku zároveň aj svetovým šampionátom, nedostal gól 225:25 min.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona