Rinkévičs: Odmietame federálnu Európu, únia potrebuje silné národné štáty

NETKY.SK • 19 December 2016, 14:08 • 2 min
Rinkévičs: Odmietame federálnu Európu, únia potrebuje silné národné štáty

BUDAPEŠŤ - Európska únia potrebuje byť silnejšou - a k tomu potrebuje silné národné štáty, vyhlásil dnes v Budapešti lotyšský minister zahraničných vecí Edgars Rinkévičs, ktorý sa stretol so šéfom maďarskej diplomacie Péterom Szijjártóom.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry MTI Rinkévičs povedal, že členské krajiny potrebujú bezpečnosť, hospodársky rast a prehĺbenie spolupráce v rámci únie.

 

Szijjártó podotkol, že Maďarsko a Lotyšsko sú spojencami, ktorí sa zhodujú v mnohých dôležitých otázkach budúcnosti EÚ. "Chceme Európsku úniu, ktorá je založená na silných členských štátoch, odmietame federálnu Európu a zhodujeme sa v tom, že treba zachovať spoločnú politiku Únie, pričom inštitúcie EÚ musia zostať v dohodnutých rámcoch," dodal maďarský minister. Ministri sa zhodli aj v nutnosti ochrany vonkajších hraníc a v zachovaní schengenského priestoru.

 

"Najdôležitejšou úlohou našich krajín je ochrana našich občanov - a na to v niektorých prípadoch musíme stavať hraničné zábrany," konštatoval Szijjártó v súvislosti s otázkou migrácie.

 

Pobaltské krajiny a štáty Vyšehradskej štvorky by mali podľa šéfov diplomacie Maďarska a Lotyšska hlbšie spolupracovať, pretože čoskoro sa začne príprava na rozpočtové obdobie EÚ po roku 2020, pričom novou výzvou je aj brexit.

 

Ministri hovorili tiež o vojenskej spolupráci a pripomenuli vlaňajšiu účasť maďarských leteckých síl na ochrane vzdušného priestoru Pobaltia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona