Rímskokatolícky kňaz Erik dostal za sexuálne násilie päť rokov väzenia

NETKY.SK • 26 Február 2015, 18:12 • 2 min
Rímskokatolícky kňaz Erik dostal za sexuálne násilie päť rokov väzenia

PRAHA - Verdikt v podobe päťročného pobytu vo väzení s ochranou, ochrannú sexuálnu liečbu a zákaz práce s deťmi a mladými ľuďmi prečítala dnes predsedníčka senátu na Okresnom súde v českom Havlíčkovom Brode rímskokatolíckemu kňazovi Erikovi T., ktorého súd uznal za vinného v množstve trestných činov vrátane znásilnení.

slovakia

left justify in out

Prípad sa však týmto verdiktom podľa spravodajského serveru Novinky.cz nekončí, keďže štátnej zástupkyni Zdeňke Tománkovej sa zdal trest príliš mierny a podala voči nemu odvolanie.
     

Hlavné pojednávanie sa konalo od vlaňajšieho októbra, pričom jeho veľká časť sa s ohľadom na citlivé údaje vrátane prípadu dvoch veľmi mladých dievčat konala neverejne za zatvorenými dverami.
     

Predsedníčka senátu Hana Doubková v odôvodnení rozsudku poukázala na modus operandi - vývoj ani priebeh jednotlivých prípadov sa v zásade nelíšil.
     

V úvode si s danými ženami písal dôverné SMS správy, tie neskôr prerástli do naliehania na zaslanie fotografií ich nahého tela, na čo nasledovalo osobné stretnutie a fyzický kontakt. Ten bol zo strany žien nechcený, napriek tomu istý čas tolerovaný. Kňaz, ktorý si ženy zaväzoval finančnou pomocou a darčekmi, bol pre tieto ženy autorita. Do úvahy prichádzala aj skutočnosť, že na ne mal citlivé informácie.
     

Prvý registrovaný prípad sa datuje k roku 2006, pri poslednom z celkovo piatich sa dostal Erik T. v januári 2013 do rúk kriminalistom.
     

"Súd disponoval dostatkom dôkazov na vynesenie rozsudku," uviedla sudkyňa s odkazom na vierohodné výpovede poškodených, ako aj dôkazy. Odmietla tým argument Erika T., podľa ktorého bolo trestné oznámenie jednej z žien, s ktorým sa kauza spustila, súčasťou komplotu za účelom jeho zničenia.
     

Štátna zástupkyňa Tománková sa proti výške trestu odvolala ešte v súdnej sieni, pričom obhajca Petr Carda uviedol, že sa musí najskôr poradiť s klientom. Erik T., ktorý sa nachádza v královohradeckej väznici, sa totiž na vlastnú žiadosť na hlavnom pojednávaní nezúčastnil, dodali Novinky.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona