Rímski archeológovia objavili sarkofág venovaný Romulovi

NETKY.SK • 18 Február 2020, 20:06 • 2 min
Rímski archeológovia objavili sarkofág venovaný Romulovi

RÍM - Archeológovia, ktorí sa podieľajú na vykopávkach vo Forum Romanum (Rímskom fóre), odhalili podzemné posvätné miesto - pohrebisko venované Romulovi, zakladateľovi starovekého mesta.

slovakia

left justify in out

Objav

Pomník tvorí podzemná komora so sarkofágom (rakvou) vysokým 1,4 metra a čímsi, čo vyzerá ako oltár. Sarkofág pochádza zo šiesteho storočia pred naším letopočtom. Archeologický park Koloseum, ktorý dohliada na prebiehajúce vykopávky vo Forum Romanum, má nález odhaliť v piatok 21. februára.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Fuoco del Viandante (@fuocodelviandante),

 

Forum Romanum

V antickom Ríme bolo centrom verejného života. Je to obdĺžnikové námestie, kde sa konali slávnosti, víťazné sprievody, súdy, voľby, politické zhromaždenia aj trhy. Okolo pôvodného trhoviska v období od 7. storočia pred n. l. postupne vzniklo množstvo verejných budov, chrámov, víťazných oblúkov a verejných rečnísk.

 

img

 

Mytológia

Podľa rímskej mytológie Romulus a jeho brat-dvojča Remus boli zakladateľmi antického mesta Rím a Rímskej ríše. Oboch bratov v prvých dňoch života dojčila podľa povesti vlčica. Starostka talianskej metropoly Virginia Raggiová pochválila nový archeologický nález a na Twitteri napísala: "Rím vždy ohromí svojimi pokladmi."

 

 

Romulov pomník 

Miesto s pomníkom venovanom Romulovi sa nachádza neďaleko hlavného komplexu budov, medzi ktorými je aj senát a rostra, teda pódium pre rečníka, z ktorého sa oznamovali všetky dôležité vyhlásenia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies