Rimavská Sobota chce zvýšiť nájomné za pôdu pod solárnou elektrárňou

NETKY.SK • 3 Október 2012, 11:56 • 2 min
Rimavská Sobota chce zvýšiť nájomné za pôdu pod solárnou elektrárňou

Rimavská Sobota chce zvýšiť nájomné za pôdu pod solárnou elektrárňou - Slovensko Predĺženie nájomnej zmluvy pre solárnu elektráreň podmieňuje samospráva Rimavskej Soboty vyšším nájomným a dodávkou energie na osvetlenie dvoch ulíc. Ako pre TASR povedal pri

slovakia

left justify in out

img

Predĺženie nájomnej zmluvy pre solárnu elektráreň podmieňuje samospráva Rimavskej Soboty vyšším nájomným a dodávkou energie na osvetlenie dvoch ulíc. Ako pre TASR povedal primátor mesta Jozef Šimko, zmluvu s talianskou spoločnosťou podpísalo ešte bývalé vedenie mesta. Prevádzkovateľ fotovoltaickej elektrárne má zmluvu do roku 2023, no vzhľadom na životnosť kolektorov žiada o predĺženie nájomnej zmluvy do roku 2038.

Spoločnosť Esentia platila mestu Rimavská Sobota podľa platnej zmluvy do roku 2023 ročne 830 eur za dva a pol hektára pôdy. Teraz chce prevádzkovateľ fotovoltaickej elektrárne nájomnú zmluvu predĺžiť na ďalších 15 rokov, aby investíciu do zariadení využil čo najviac. Samospráva sa elektrárni nebráni, no s doterajšími nájomnými podmienkami nesúhlasí. 

"Plne podporujem rozhodnutie poslancov mestského zastupiteľstva, pretože takáto zmluva je pre mesto nevýhodná. Podľa terajšieho návrhu žiadame, aby platili za rovnakú výmeru 12.500 eur. Okrem toho chceme, aby elektráreň dodávala energiu do verejného osvetlenia na Školskej a Potravinárskej ulici. Mesto už spoločnosti oznámilo rozhodnutie poslancov, teraz čakáme na ich reakciu," povedal Šimko.

Solárne panely postavili v Rimavskej Sobote minulý rok. Zmluvu s mestom ale majú podpísanú už od roku 2008. Podľa nej mali osem rokov platiť 830 eur za rok. Podnikatelia si tiež zaplatili poplatky za vyňatie poľnohospodárskej pôdy. Po novom ponúkli mestu nájomné 1.800 eur za rok. "Pokiaľ nebudú akceptovať naše podmienky, je to ich rozhodnutie. Jednoducho tu budú dovtedy, kým majú platnú nájomnú zmluvu," dodal primátor Rimavskej Soboty.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies