Rím žiada od Bruselu 100 miliónov eur ako pomoc na riešenie problému utečencov

NETKY.SK • 16 Február 2011, 08:18 • 2 min
Rím žiada od Bruselu 100 miliónov eur ako pomoc na riešenie problému utečencov

Rím žiada od Bruselu 100 miliónov eur ako pomoc na riešenie problému utečencov

slovakia

left justify in out

img

Európska komisia (EK) dostala list od Talianska, v ktorom Rím žiada Brusel o podporu na zvládnutie mimoriadneho prílevu zahraničných utečencov,.
      Komisia je pripravená poskytnúť finančnú pomoc z európskych fondov pre utečencov a na posilnenie hraníc. Ako dnes v Bruseli ďalej konštatoval Michele Cercone, hovorca komisárky Európskej únie pre vnútorné veci Cecilie Malströmovej, pomoc môže byť poskytnutá dosť rýchlo. Komisárka Maströmová je v úzkom kontakte s predstaviteľmi Európskej agentúry na kontrolu hraníc (FRONTEX), uviedla dnes talianska tlačová agentúra ANSA.
      Taliansko v týchto dňoch požiadalo EÚ o pomoc vo výške 100 miliónov eur na riešenie problému s ilegálnymi utečencami, prichádzajúcimi najmä z Tuniska, pripomenuli talianske médiá.
      Taliansky minister zahraničných vecí Franco Frattini v pondelok v Tunise oznámil, že severoafrická krajina i Rím začnú operačnú spoluprácu na zamedzenie prílevu ilegálnych utečencov do Talianska, oznámila dnes Tuniská tlačová agentúra (TAP). Frattini po pondelkových rokovaniach s premiérom dočasnej vlády Muhammadom Ghannúším pre médiá konštatoval, že navrhol Tunisku "operačnú spoluprácu pri rešpektovaní suverenity tuniského štátu zameranú na zamedzenie ilegálnej imigrácie". Frattini tiež oznámil, že sa zrušia obmedzenia na cesty do Tuniska a vyčlenia sa úverové prostriedky 100 miliónov eur na financovanie projektov, o čom sa má hovoriť na medzinárodnej konferencii v marci v Kartágu.
      Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú politiku a bezpečnosť Catherine Margaret Ashtonová v pondelok v Tunisku vyhlásila, že EÚ zo všetkých síl podporuje demokratický proces v Tunisku. Všetci tuniskí politici,  aj predstavitelia občianskej spoločnosti majú spoločne pracovať s cieľom zorganizovať slobodné a demokratické voľby. "Naša pomoc Tunisku sa prejaví na mieste celkovou sumou 258 miliónov eur, ktorá sa rozloží odteraz do roku 2013", uviedla Ashtonová.
      Taliansky minister vnútra Roberto Maroni v tejto súvislosti varoval, že k talianskym brehom môže prísť okolo 80.000 ilegálnych utečencov a jednoznačne odmietol vyjadrenie, že by Rím bol odmietol pomoc od EÚ.
      Cecilia Maströmová v pondelok v Bruseli konštatovala, že "talianska strana odmietla pomoc Bruselu v súvislosti s aktuálnym prílevom utečencov z Tuniska". "Ešte v sobotu (12. februára) som sa osobne skontaktovala s talianskymi vládnymi miestami s otázkou, či potrebujú našu pomoc, aby zvládli súčasnú mimoriadnu situáciu. Odpoveď bola jasná. Nie, ďakujeme, podporu EK momentálne nepotrebujeme," citovala z vyhlásenia švédskej eurokomisárky pre vnútorné záležitosti nemecká tlačová agentúra DPA. Talianske médiá však už v pondelok priniesli jednoznačne inú odpoveď Ríma: "Nie, nie je pravda, že by sme odmietli pomoc EK."   Navyše, Rím uvádza do stavu zvýšenej pohotovosti 200 mužov z Civilnej ochrany a od EK dostane finančnú pomoc 100 miliónov eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies