Riešenie problémov ľudí je na druhej koľaji, tvrdí Zuzana Čaputová

NETKY.SK • 7 Máj 2022, 15:11 • 2 min
Riešenie problémov ľudí je na druhej koľaji, tvrdí Zuzana Čaputová

BRATISLAVA - Prezidentka SR v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy rozprávala o Igorovi Matovičovi, stretnutí s Jill Bidenovou či jej plánovanej ceste na Ukrajinu.

slovakia

left justify in out

Zuzana Čaputová neočakáva, že by sa jej minister financií a šéf OĽaNO Igor Matovič ospravedlnil za slová o „falošnej a zákernej žene“. „Zdá sa, že jeho miera nedôvery voči mojej osobe je veľmi hlboká,“ povedala prezidentka. Ako ďalej uviedla, do politiky sa neprišla hádať, a preto nebude nič odkazovať.

 

„Tieto veci musíme prekonať a pokiaľ ja aj minister Matovič zastávame verejnú funkciu, sme povinní spolupracovať a vedieť komunikovať,“ dodala s tým, že dvere paláca má otvorené.

 

img

 

Politika by podľa jej slov nemala byť o osobných invektívach, ale o riešení problémov spoločnosti. „Toto je, žiaľ, ako keby na druhej koľaji,“ podotkla hlava štátu.

 

Vyhlásila, že niektoré najviac ohrozené skupiny obyvateľstva zatiaľ prepadávajú cez navrhované opatrenia na zmiernenie následkov zdražovania.

 

Prečítajte si tiež: Krajniak priblížil, ktorým firmám by sa malo zvýšiť daňové zaťaženie

 

Cez navrhované sito štátnej pomoci by podľa jej slov prepadli napríklad dôchodcovia alebo rodiny, ktoré majú už odrastené deti. „Ideologicky je dobré, keď má štát na to, aby pomohol všetkým rodinám. Kľúčové však je, aby tie skupiny, ktoré sú najviac ohrozené chudobou, nezostali opomenuté,“ podotkla prezidentka.

 

img

 

Skonštatovala, že navrhované opatrenia sú známe zatiaľ len z tlačovej konferencie, nie ako konkrétny materiál. V rámci nich víta jednorazovú pomoc pre najzraniteľnejších, tiež diskusie o zvyšovaní životného minima. „Máme máj a nemáme prijaté žiadne kompenzačné kroky vo vzťahu k zdražovaniu, najmä k tým najzraniteľnejším skupinám,“ zdôraznila hlava štátu.

 

Registruje pochybnosti ekonómov, či je možné výdavky na tieto opatrenia vykryť vyšším zdanením niektorých firiem. „Je to predmet koaličného sporu, sama som zvedavá, aký prístup k tomu vláda zvolí.“ Predpokladá, že kabinet má záujem prijať opatrenia, cez ktoré neprepadnú niektoré zraniteľné skupiny obyvateľstva.

 

img

 

Prezidentka tiež potvrdila, že zvažuje výber konkrétneho termínu návštevy Ukrajiny. Chcem tam prísť s konkrétnym cieľom alebo účelom. Nechcem to uchopiť ako vojnovú turistiku." Takáto návšteva je podľa nej spôsob vyjadrenia podpory Ukrajine.

 

Možno vás zaujme: Slovensko môže poslať Ukrajine tanky, má to však podmienku

 

Zľahčovanie alebo ospravedlňovanie ruskej agresie považuje za absurdné. „Príčina podľa mňa súvisí s veľmi intenzívnou ruskou propagandou, ktorá od roku 2014 veľmi intenzívne narastala,“ dodala hlava štátu.

 

Je podľa nej legitímne, že slovenská vláda pristúpila ku krokom na zabránenie šírenia dezinformácií možnosťou zablokovať niektoré weby. „Aj toto rozhodnutie je preskúmateľné súdom, dané subjekty sa môžu obrátiť na súd, aby preskúmal dôvodnosť takéhoto rozhodnutia.“

 

img

 

Považuje za vysoko pravdepodobné, že časom odsúdia páchateľov vojnových zločinov na Ukrajine. 

 

Na avizovanom stretnutí s prvou dámou USA Jill Bidenovou by sa mali rozprávať najmä o pomoci SR ľuďom, ktorí utekajú z Ukrajiny pred vojnou. „Zahraničie vníma mieru solidarity, ktorú naši ľudia prejavujú ukrajinským utečencom,“ dodala hlava štátu.

 

K téme: Jill Bidenová potešila amerických vojakov nevšedným darčekom



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies