Riešenie krízy tisícok kubánskych utečencov v Salvádore sa skončilo ostrou hádkou

NETKY.SK • 25 November 2015, 11:23 • 2 min
Riešenie krízy tisícok kubánskych utečencov v Salvádore sa skončilo ostrou hádkou

SAN SALVADOR - Stretnutie predstaviteľov stredoamerických krajín s partnermi z Ekvádoru, Kolumbie a Kuby sa zvrhlo v utorok na hádku o to, ako riešiť problém tisícov kubánskych migrantov, ktorí uviazli v Kostarike.

slovakia

left justify in out

Nikaragua v utorok obvinila svojho južného suseda Kostariku z "rozpútania invázie ilegálnych kubánskych migrantov". "Naše vlády nemajú zdroje na riešenie tejto novej hrozby našej národnej bezpečnosti," uviedla nikaragujská vláda vo vyhlásení, naznačujúc, že utečenecká vlna z Kuby môže viesť k terorizmu či migrácii aj z ďalších krajín. Vyhlásenie tiež kritizuje americkú politiku z čias studenej vojny, ktorá umožňuje kubánskym migrantom získať v USA osobitné postavenie. Kostarika obvinila Nikaraguu, že opakovane blokuje všetky návrhy na "regionálne a humanitárne riešenie" tohto problému, a navrhla vytvoriť pre migrantov humanitárny koridor cez Strednú Ameriku.


Kostarický minister zahraničných vecí Manuel González vyjadril ľútosť, že rokovanie neprinieslo výsledok, a povedal, že to "zoberie odvahu tisícom ľudí, ktorí čakajú na odpoveď". Kostarika 13. novembra povolila kubánskym migrantom prechod do susednej Nikaraguy. Tá však vyslala k hraniciam vojakov a Kubáncov na svoje územie nevpustila. V núdzových prístreškoch na kostaricko-nikaragujských hraniciach tak uviazlo približne 3000 Kubáncov.


Podľa salvádorského ministra zahraničných vecí Huga Martíneza sa väčšina prítomných zhodla na tom, že každá krajina má právo rozhodnúť sa samostatne, či a akým spôsobom prijme utečencov. "Každá krajina má právo vpustiť týchto ľudí na svoje územie, alebo ich nevpustiť," citovala ho agentúra AP.


Kubáncom, ktorí sa dostanú na hranice USA, stačí, aby sa prihlásili americkým úradom s tým, že sú občania Kuby. Vyhnú sa tak nebezpečnej ceste cez púšť, ktorú musia absolvovať migranti, ktorí sa pri ilegálnom vstupe do USA chcú vyhnúť americkej pohraničnej kontrole. Táto ich výsada hnevá niektorých obyvateľov Strednej Ameriky, pretože napríklad občania Guatemaly, Hondurasu či Salvádoru k americkým stimulom prístup nemajú. Salvádorský šéf diplomacie v utorok naznačil, že "tieto (americké) opatrenia sú do istej miery diskriminačné voči ostatným migrantom".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona