Rieka Labe prepisuje v Nemecku nové rekordy: Tisíce ľudí opúšťajú domovy!

NETKY.SK • 10 Jún 2013, 07:13 • 2 min
Rieka Labe prepisuje v Nemecku nové rekordy: Tisíce ľudí opúšťajú domovy!

MAGDEBURG - Povodňová vlna na rieke Labe pri postupe na sever Nemecká láme nové rekordy. V Magdeburgu, hlavnom meste spolkovej krajiny Sasko-Anhaltsko, vystúpila hladina v nedeľu na historické maximum 7,46 metra a ohrozuje jeho zásobovanie elektrinou, informovala v noci nadnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

V Sasku-Anhaltsku úrady vyzvali viac ako 44.000 ľudí, aby opustili svoje domovy. Mnohí tak už urobili, uviedla hovorkyňa miestneho krízového štábu.

V magdeburskej štvrti Rothensee sa v nedeľu večer snažilo okolo 700 vojakov zabrániť vniknutiu vody do rozvodne, nevyhnutnej pre napájanie čerpacie stanice, ktorá prečerpáva odpadové vody z mesta do neďalekej čistiarne.

Krízový štáb v Magdeburgu sa rozhodol evakuovať východné štvrte mesta, pretože kulminačný vrchol Labe má dĺžku 40 kilometrov a niekoľko dní bude namáhať hrádze. Hoci hladina veľmi pomaly klesá a v stredu by mala opäť dosiahnuť sedem metrov, až do piatka sú všetky školy v meste zatvorené.

Pri Fischbecku na hranici s Brandenburskom sa v noci pretrhla hrádza v dĺžke najmenej desať metrov, čo si vynútilo aj evakuáciu okolitých dedín. Fischbeck by malo zaplaviť v dopoludňajších hodinách. V Brandenbursku by sa malo dnes ráno začať s výstavbou provizórnej hrádze, ktorá má zabrániť tomu, aby sa masy vody nevliali do rieky Havel.

Labe nezadržateľne stúpa aj v Brandenbursku. V meste Wittenberge v nedeľu popoludní dosiahla historické maximum 7,85 metra. Dnes sa očakáva prekročenie osemmetrovej hranice a do utorka vzostup na 8,2 metra. Pri povodni v roku 2002 mala Labe na tomto mieste 7,34 metra.

Dolné Sasko povodňovú vlnu na Labe ešte len čaká, no už v nedeľu sa v Schnackenburgu a Hitzackeri prepisovali záznamy. Z mesta Hitzacker evakuovali v nedeľu večer asi 280 obyvateľov. V postihnutých okresoch Lüchow-Dannenberg a Lüneburg sa zatiaľ nevyskytli väčšie povodne alebo poškodenia hrádzí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies