Rieka Labe dosiahla extrémny stupeň nebezpečenstva!

NETKY.SK • 6 Jún 2013, 09:48 • 2 min
Rieka Labe dosiahla extrémny stupeň nebezpečenstva!

PRAHA - Na rieke Labe okolo Děčína bol dosiahnutý extrémny stupeň povodňového nebezpečenstva. Oznámil to dnes podľa spravodajského servera iDNES.cz Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

slovakia

left justify in out

Voda zaplavila viadukt medzi Ústeckou a Dělnickou ulicou v Děčíne, pričom sa ju snažili odčerpávať hasiči. "Nie je isté, že sa prejazdnosť udrží. Jazdite tu pomaly a opatrne," uviedla podľa iDNES.cz hovorkyňa mesta Markéta Lakomá. Rieka už predtým zaplavila miestny športový areál a širšie centrum mesta.

Na Dečínsku, Litoměřicku a Ústecku stále platí stav núdze, informujú Novinky.cz. V Děčíne preventívne zatvorili 50 domových prípojok plynu. V Ústeckom kraji zostalo kvôli záplavám bez elektriny asi 7500 domácností. Na severe Čiech je v súčasnej dobe z bezpečnostných dôvodov odpojených 7500 domácností, uviedla podľa iDNES.cz hovorkyňa ČEZ pre severné Čechy Soňa Holingerová.

V Ústí na Labem sa hladina Labe zdvihla na nové maximum, už na 10,7 metra a prietok sa zvýšil na 3698 metrov kubických za sekundu, uvádza web Povodia Labe. Hoci sa kulminácia očakávala v nočných hodinách na úrovni 11,30 metra, námestník závodu Dolní Labe Petr Plessney podľa Novinky.cz vo vysielaní ČT pri hladine 10,7 metra povedal, že rieka už "kulminuje a stav je v súčasnosti charakteristický trvalý".

Hlavné mesto Praha hlási, že dopravný podnik otvorí ďalšie stanice metra. Na trase B zostanú zatvorené už len stanice Palmovka, Invalidovňa, Křižíkova a Florenc. Na trase A stanice Malostranská a Staroměstská. Trasa C potom bude jazdiť v úsekoch Letňany - Kobylysy a Háje-Hlavní nádraží.

V Mělníku sa vďaka poklesu hladiny Labe znížilo riziko pretrhnutia hrádze. Voda sa dostala pod hranicu deviatich metrov. Pri Terezíne na Litoměřicku povolila provizórna hrádza z hliny, pričom voda zaplavila časť Nové Kopisty. V niekoľkých domoch tam je až meter vody. Tretí povodňový stupeň platí ešte aj na rieke Lužnica, kde voda klesá pomaly kvôli odpúšťaniu z rybníka Rožmberk.

Pokiaľ ide o dopravnú situáciu, uzavretých je 11 ciest II. a III. triedy. Pred polnocou nejazdili vlaky už len na piatich tratiach. Zaplavená bola trať Kouřim - Pečky a Liběchov - Mělník, torá je využívaná hlavne pre nákladnú dopravu. Podomleté boli stále trate Křižany - Rynoltice, Úpořiny - Chotiměř a Luka pod Medníkem - Jílové u Prahy. Konštatoval to hovorca Správy železničnej dopravnej cesty Jakub Ptačinský podľa spravodajského servera denníka Mladá Fronta DNES.

Povodne, ktoré už piatym dňom sužujú Českú republiku, si podľa stanice ČT24 zatiaľ vyžiadali osem obetí a päť nezvestných.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies