Riešenie situácie v eurozóne prinesie vyššie ceny alebo nezamestnanosť

NETKY.SK • 24 Október 2011, 21:02 • 2 min
Riešenie situácie v eurozóne prinesie vyššie ceny alebo nezamestnanosť

Riešenie situácie v eurozóne prinesie vyššie ceny alebo nezamestnanosť

slovakia

left justify in out

img

Súčasné rozhodovanie lídrov Európskej únie (EÚ) a eurozóny je o tom, či za riešenie aktuálnej situácie zaplatíme vyššou infláciou alebo rastom nezamestnanosti. Po skončení prvej časti dnešných rokovaní v Bruseli to vyhlásila premiérka SR Iveta Radičová.
"Situácia je veľmi vážna. Nechcem preháňať, ale v priebehu pár dní, možno týždňov, ak nepríde k ráznemu rozhodnutiu, niektoré štáty nebudú na mape Európy a niektoré budú zápasiť s vážnymi ekonomickými problémami. Je nevyhnutné, aby sa summit dohodol na veľmi rýchlych riešeniach," zdôraznila šéfka exekutívy.
Základným zadaním podľa Radičovej je, ako zabezpečiť regulovaný bankrot krajiny, aby mal pokiaľ možno minimálne dopady na ostatné štáty. Zapojenie Európskej centrálnej banky (ECB) do tohto riešenia by znamenalo riziko vysokej inflácie, postup bez nej zase hrozbu rastu nezamestnanosti. "Stojím si za rozhodnutím, ktoré som urobila - nie väčšia nezamestnanosť. Niet horšej situácie, ako keď je občan bez príjmu," zdôraznila.
Zároveň pripustila, že ceny na Slovensku už v súčasnosti rastú rýchlejšie ako mzdy. Dopad zvoleného riešenia však bude podľa nej v konečnom dôsledku záležať od toho, aký model by sa zvolil a ako rýchlo by vedeli krajiny zareagovať opatreniami na trhu práce. Európska komisia (EK) už podľa nej pripustila možnosť realokácie eurofondov na tento účel.
Lídri eurozóny dnes svoju diskusiu pravdepodobne neuzavrú a opäť sa k nej vrátia v stredu (26.10.). Radičová tak podľa vlastných slov bude mať tri dni na sformulovanie definitívneho postoja SR. Mandát na rokovania jej pritom udeľuje parlamentný výbor pre európske záležitosti, ktorý by mal zasadnúť pravdepodobne v stredu ešte pred jej odletom do Bruselu.
Dnešný summit sa nesie v znamení sporu medzi Francúzskom a Nemeckom o spôsobe riešenia situácie v eurozóne. Francúzska delegácia lobuje, aby prelomila nemecký odpor voči poskytnutiu vodcovskej úlohy ECB. Francúzsko má podľa diplomatov silnú podporu ostatných členských štátov eurozóny vrátane veľkých štátov ako Španielsko či Taliansko, ktorí podporujú názor, že Európsky fond finančnej stability (EFSF) má dostať licenciu bankovej inštitúcie, ktorá by si v záujme riešenia dlhovej krízy požičiavala od ECB.
Nemecko na druhej strane veľmi úzkostlivo stráži nezávislosť ECB, ktorá sídli na jeho území vo Frankfurte nad Mohanom. Fínsko a Holandsko, ktoré sú silnými oponentmi zvyšovania nákladov na záchranu ohrozených krajín, vyjadrili podporu nemeckému názoru.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies