Riedke kosti alebo rakovina. Aj to o vás môže prezradiť vaša pleť

NETKY.SK • 16 Marec 2018, 09:00 • 2 min
Riedke kosti alebo rakovina. Aj to o vás môže prezradiť vaša pleť

BRATISLAVA - Možno to neviete, ale vonkajšia vrstva vašej pokožky sa obnovuje a regeneruje každý mesiac. Koža musí byť stále v tom najlepšom stave, má totiž dôležité úlohy - chráni naše telo pred rôznymi patogénmi. Pleť o našom zdravotnom stave prezradí veľa. Ako docielime zdravie pokožky?

slovakia

left justify in out

Podľa odborníkov koži "pomôžeme" hlavne tým, keď do tela dostaneme potrebné živiny. Musíme sa tiež kontrolovať v zrkadle, či sa na nej neobjavujú nejaké škvrny. Ako mať stále jemnú, hladkú a hlavne zdravú pokožku?

 

Vráskavá pleť

 

Ak sa vám na tele i na tvári objavuje až nezvyčajne veľa vrások, môže to byť príznakom rednutia kostí. Odborníci totiž podotýkajú, že koža a kosti sú vyrobené z rovnakého typu kolagénu. Ďalšia štúdia z Holandska zasa uvádza, že ženy s kŕčovými žilami majú vyšší krvný tlak. Vrásky môžu totiž signalizovať, že naše telo nevytvára dostatok bielkovinového elastínu, ktorý pomáha udržiavať pokožku a krvné cievy pružné.

 

Hnedé vriedky na pleti

 

Pokiaľ na svojej koži pozorujete hnedé nepravidelné vriedky, mali by ste spozornieť. Ide totiž o melanóm, ktorý by ste rozhodne mali ukázať svojmu lekárovi. Sú to totiž nádoriky, z nich niektoré môžu byť aj zhubné a môžu sa stať spúšťačom rakoviny kože. Takže na nič nečakajte a rýchlo k dermatológovi.

 

Škvrny na koži

 

Ak vám vadia rôzne škvrny a pehy na koži, môžete sa ich dokonca aj zbaviť. Existujú rôzne látky a medikamenty, ktoré dokážu pleť vyčistiť. Pozor, nikdy ale nedajte na reklamy a zázračné "lektvary" z internetu. Vždy si radšej zájdite za dermatológom a nechajte si poradiť, čo s danými škvrnami robiť. Bez odbornej pomoci by ste si totiž naopak mohli ublížiť. Medzi najúčinnejšie metódy ale všeobecne patria lasery.

 

Akné sa môže s vekom zhoršovať

 

Mysleli ste si, že s pubertou akné zmizne? Po vstupe do perimenopauzy, ku ktorému môže dôjsť už po tridsiatych narodeninách, totiž klesá hladina estrogénu. Táto nerovnováha "preplňuje" mazové žľazy. Znovu je najlepšie zájsť za dermatológom, ktorý vám poradí, ako sa nepríjemného akné na tvári zbaviť. Ďalšou možnosťou je gynekológ alebo endokrinológ, korý vyšetrí z krvi vašu hladinu estrogénu. Akné v takomto veku sa totiž tiež dá riešiť aj hormonálnymi tabletkami, ak je to potrebné. 


Čo jesť pre vyčistenie pokožky?

 

Pokiaľ chcete mať čistú pleť, tak namiesto grilovaného steaku jedzte napríklad lososa. Jeho mäso je totiž bohaté na protizápalové omega-3 mastné kyseliny. Namiesto veľkého množstva citrusových plodov je tiež vhodné konzumovať melóny. Citrusové plody totiž obsahujú látku psoralén, ktorá na našu pokožku pôsobí tak, že zvyšuje riziko vzniku melanómu. Melón, rovnako ako citrusy, obsahuje veľké množstvo vitamínu C, ktorý našu pokožku posilňuje. Nenájdeme v ňom ale žiadny nežiadúci psoralén.


Potničky: vyrážky spôsobené potom

 

Na úvod si povedzme, že existujú dva typy potných žliaz. Prvým z nich sú takzvané ekcriny, ktoré sa nachádzajú po celom tele. Druhé sa potom nazývajú apokrinné a nájdeme ich v oblastiach s mnohými vlasovými folikulami, ako je napríklad podpazušie. Problémom sú práve apokrinné žľazy, ktoré vylučujú mliečnu tekutinu, ktorá sa na našom tele spojí s baktériami, a vytvára tak nepríjemný zápach. Ak sa chcete vyvarovať nepríjemným vyrážkam spôsobeným potom, je dobré nosiť napríklad na cvičenie voľnejšie a priedušné oblečenie. Po každom tréningu sa potom hneď osprchujte. Ak sa vám v nadmernom množstve potia dlane, nohy, podpazušie či hlava, je najlepšie si zájsť za dermatológom, ktorý vám poradí najúčinnejší spôsob, ako sa problémov zbaviť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies