Ridoško: Skrátenie prevádzky pohotovostí sa pacientov až tak nedotkne

NETKY.SK • 22 Október 2017, 14:53 • 2 min
Ridoško: Skrátenie prevádzky pohotovostí sa pacientov až tak nedotkne

BRATISLAVA - Ambulantné pohotovosti budú po novom fungovať len do 22.00 h. Podľa poslanca Národnej rady (NR) SR Jaroslava Ridoška (SNS) sa táto zmena až v takej miere nedotkne pacientov. Ľudí, ktorí prišli na pohotovosť po 23.00 h, bolo minimálne. Uviedol to v nedeľňajšej diskusnej relácii TA3 V politike.

slovakia

left justify in out

"Lekár bol na pohotovosti po 22.00 h zbytočný, ošetril troch-štyroch pacientov. Nevýhodou bolo, že tento lekár musel ísť ráno do práce, čiže bol unavený, okrem toho nedodržal ani Zákonník práce. Teraz sa pôjde vyspať a pôjde do práce v normálnom stave. Po 22.00 h môže ísť pacient na ústavnú pohotovosť, pokiaľ je jeho stav taký, že nevydrží do rána," povedal Ridoško. Podľa neho nehrozí žiadne ohrozenie pacienta či zanedbanie lekárskej starostlivosti.

 

"Mnohí pacienti prichádzajú s problémom k špecialistom a nechodia k svojmu praktickému lekárovi. Ak sa niekto vyberie v noci s prechladnutím k ambulantnému lekárovi, je to hazard, že tam vôbec ide. Má počkať do rána. Ak je ten stav vážny, má volať záchranku," vysvetlil minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). Poplatky na pohotovostiach sa zvýšia, uviedol minister. Podľa neho pacient s kašľom či nádchou po novom zaplatí na urgente v nemocnici desať eur. "Rozšírili sme oveľa väčší okruh ľudí, ktorí nemusia platiť poplatok," doplnil.

 

Podľa poslanca NR SR Alana Suchánka (OĽaNO) je dôležité, aby sa urgent nachádzal tam, kde je aj pohotovosť. "Pacient, ktorý nebude vnímať, že sa pohotovosť zatvorí o 22.00 h, by išiel na urgent. Ak to bude jeho stav vážny, nebude platiť, v opačnom prípade si za vyšetrenie zaplatí," objasnil.

 

Poslankyňa NR SR Jana Cigániková (SaS) počas diskusie poznamenala, že v zdravotníctve chýbajú peniaze. Riešenie vidí napríklad v zavedení poplatkov v objednaní pacienta na konkrétny čas či v súkromných zdrojoch.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona