Rick Ross prehral spor s LMFAO o porušení autorských práv

NETKY.SK • 17 September 2015, 11:24 • 2 min
Rick Ross prehral spor s LMFAO o porušení autorských práv

MIAMI - Americký rapper Rick Ross si nemôže uplatniť autorské právo na slová "Everyday I'm hustlin'" zo skladby Hustlin'. V utorok o tom rozhodla sudkyňa Kathleen Williams, čím zamietla rapperovu žalobu voči členom skupiny LMFAO.

slovakia

left justify in out

Redfoo a SkyBlu podľa Rossa porušili autorské práva, keď bez jeho povolenia pozmenili spomínané slová na "Everyday I'm shufflin'" a následne ich použili do svojej piesne Party Rock Anthem, ktorá je ich najúspešnejším singlom. Ross v žalobe tvrdil, že táto fráza je základom úspechu tohto singla, s ktorým LMFAO dobyli rebríčky napríklad v USA, Veľkej Británii, Austrálii či Kanade. Dôkazom tohto tvrdenia má byť skutočnosť, že Redfoo a SkyBlu založili odevnú značku Party Rock Clothing, pričom spomínaná fráza sa nachádza na viacerých jej produktoch. Rapper taktiež zažaloval automobilku Kia Motors, ktorá skladbu Party Rock Anthem použila do jednej zo svojich reklám. Sudkyňa však dospela k záveru, že hoci skladba Hustlin' ako celok je chránená autorským právo, výrok "Everyday I'm hustlin'" je na to príliš krátky a skladá sa z obyčajných slov. Williams však zatiaľ nerozhodla, či je samotný singel Party Rock Anthem plagiátom skladby Hustlin'. Súdny proces bude pokračovať v októbri.

 

Rick Ross, vlastným menom William Leonard Roberts II., sa narodil v Mississippi, no vyrastal na Floride. Debutoval v roku 2006 albumom Port Of Miami. Nasledovali nahrávky Trilla (2008), Deeper Than Rap (2009), Teflon Don (2010), God Forgives, I Don't (2012), Mastermind (2014) a Hood Billionaire (2014). So všetkými menovanými s výnimkou Teflon Don a Hood Billionaire sa mu podarilo dobyť americký rebríček Billboard 200. Je tiež zakladateľom labelu Maybach Music Group, s ktorým vydal tri kompilácie - Self Made Vol. 1 (2011), Self Made Vol. 2 (2012) a Self Made Vol. 3 (2013). Okrem toho má ako člen skupiny Triple C's na konte aj album Custom Cars & Cycles (2009).

 

Redfoo (Stefan Kendal Gordy) a jeho synovec SkyBlu (Skyler Austen Gordy) pôsobia na hudobnej scéne od roku 2006, pričom pôvodne sa volali Sexe Dude, no po intervencii babičky sa premenovali. V novembri 2008 podpísali zmluvu s vydavateľstvom Interscope a v júli 2009 vydali debutový album Party Rock so singlami I'm In Miami Bitch, La La La, Shots a Yes. V roku 2009 sa stala nielen v USA hitom skladba Let The Bass Kick In Miami Girl, pod ktorou je okrem LMFAO podpísaný aj dídžej Chuckie. V roku 2010 si ich pozval na hosťovanie do skladby Gettin' Over You Francúz David Guetta. Skutočný prelom však predstavovala až spomínaná skladba Party Rock Anthem (feat. Lauren Bennett & GoonRock) z ich druhého štúdiového albumu Sorry For Party Rocking (2011). Na tento úspech nadviazali ďalšími singlami ako Sexy And I Know It a Sorry For Party Rocking. LMFAO v auguste 2012 vystúpili v Bratislave, no na koncerte zo zdravotných dôvodov chýbal SkyBlu. V septembri toho istého roku potom oznámili, že si chcú dať pauzu a venovať sa sólovým projektom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies