Richter: Zvýšenie príspevku pre opatrovateľov je dôležité opatrenie

NETKY.SK • 3 Január 2016, 11:05 • 2 min
Richter: Zvýšenie príspevku pre opatrovateľov je dôležité opatrenie

BRATISLAVA - Zvyšovanie materskej dávky, znižovanie nezamestnanosti, či zvýšenie príspevku pre opatrovateľov postihnutých detí a dôchodcov. Toto sú podľa ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) v roku 2016 hlavné výzvy pre jeho rezort.

slovakia

left justify in out

"Výziev je veľa. Hlavnou je naďalej zvyšovať zamestnanosť a znižovať nezamestnanosť. Aj v sociálnej oblasti je veľa výziev," podotkol pre TASR Richter.

 

Podľa jeho slov v budúcom roku bude nevyhnutné pripraviť úplne novú koncepciu zákona o sociálnych službách, a to podľa stupňa odkázanosti. "Jedno z opatrení tretieho sociálneho balíka je  zvýšenie príspevku pre opatrovateľov. Som presvedčený, že to bude v značnej miere motivovať tých, ktorí sa starajú o svojich rodinných príslušníkov, prípadne matky, pokiaľ sa starajú o ťažko zdravotne postihnuté deti," skonštatoval Richter s tým, že zvýšenie príspevku pre opatrovateľov považuje za veľmi dôležité opatrenie.

 

Súčasná vláda chce zvýšiť základnú sumu tohto príspevku z 220,52 eura mesačne na 247,62 eura mesačne, čo podľa rezortu práce predstavuje zvýšenie o približne 30 eur mesačne. Zároveň sa má zvýšiť hranica ochrany príjmu z 1,4-násobku sumy životného minima na 1,7-násobok sumy životného minima, čo podľa ministerstva predstavuje zvýšenie hranice o približne 60 eur mesačne. Ako už avizoval aj premiér Robert Fico, uvedené zmeny môžu priniesť opatrovateľovi ročné zvýšenie peňažného príspevku o 1000 eur. Zvýšenie príspevku a hranice ochrany príjmu budú mať vplyv aj na štátny rozpočet, a to vo výške 30 miliónov eur ročne a dotkne sa približne 33.000 osôb.

 

"Bude to jedna z prvých priorít, ktorá v novom funkčnom období musí byť realizovaná. Legislatívny proces plánujeme spustiť ešte v priebehu prvého polroka budúceho roka, vrátane prípravy zákona o sociálnych službách," podotkol Richter.

 

Ministerstvo práce naďalej plánuje pokračovať v opatreniach zameraných na podporu zamestnanosti. "Máme záujem pokračovať vo všetkých úspešných projektoch, ktoré sme realizovali nielen v oblasti politiky zamestnanosti, ale aj v sociálnej politike, a to prostredníctvom nového operačného programu. Týka sa to terénnych opatrovateľských služieb, ale aj komunitných centier," priblížil minister práce.

 

Začiatkom roka by sa mal začať realizovať aj nový projekt zameraný na opatrovateľské služby. Mal by sa spustiť v januári, najneskôr vo februári. "Ak bolo zamestnaných 3600 ľudí v predchádzajúcom operačnom programe, minimálne takýto počet, možno aj viac, bude v novom programe, pretože máme záujem spustiť aj 'úväzkové' riešenia, teda polovičné úväzky, podľa individuálnych prípadov," dodal Richter.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona