Richter: Zmluva s Macedónskom zabezpečí započítanie rokov práce do dôchodku

NETKY.SK • 21 November 2014, 13:29 • 2 min
Richter: Zmluva s Macedónskom zabezpečí započítanie rokov práce do dôchodku

BRATISLAVA - Roky zamestnania, ktoré občania Slovenska budú mať odpracované v Macedónsku a naopak, Macedónci na Slovensku, sa už budú posudzovať podľa novej zmluvy, ktorú dnes na pôde slovenského Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVaR) SR uzavreli macedónsky minister práce a sociálnej politiky Dime Spasov a šéf slovenského rezortu práce Ján Richter.

slovakia

left justify in out

"Európska únia má otvorený pracovný trh práce, zmluva rieši sociálne zabezpečenie občanov oboch krajín, ktoré je veľmi dôležité. Macedónski občania, ktorí odrobia určité roky na našom území a naopak, Slováci v Macedónsku, musia mať garanciu, aby mohli poberať dôchodok aj za tieto roky. Na sociálnych poisťovniach jednotlivých krajín bude, aby si vymieňali údaje a vedeli objektívne kompletne započítať všetky odpracované roky do prípravy a výpočtu dôchodku," povedal pre TASR minister Richter.
     

Macedónsky minister práce Spasov privítal zamedzenie dvojitého platenia príspevkov na sociálne poistenie a podotkol, že Slovensko je v poradí 21. krajina, s ktorou Macedónska republika uzavrela zmluvu tohto charakteru.
     

Ministri si zadefinovali možné oblasti rozvoja bilaterálnej spolupráce obidvoch rezortov, vrátane možnosti odovzdávania skúseností SR z prístupového procesu do EÚ a zhodnotili súčasnú situáciu na trhu práce v oboch krajinách.
     

Doterajšia zmluva z 50. rokov bola už prekonaná, keďže bola uzatvorená ešte medzi Federatívnou republikou Juhoslávie a Československou socialistickou republikou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies