Richter: Zmeny v programovom výbere boli dohodou celej koalície

NETKY.SK • 22 Marec 2017, 17:10 • 2 min
Richter: Zmeny v programovom výbere boli dohodou celej koalície

BRATISLAVA - Zmeny pri programovom výbere sú dohodou celej koalície. Skonštatoval to minister práce Ján Richter (Smer-SD) v záverečnom slove k novele zákona o starobnom dôchodkovom sporení. Zároveň však skonštatoval, že ako minister si stojí za všetkými zmenami, ktoré vláda v predchádzajúcom volebnom období urobila v druhom pilieri.

slovakia

left justify in out

"Na programovom výbere bola dohoda v koalícii. Absolútne si stojíme za všetkými zmenami, ktoré sme predtým urobili," povedal Richter. Podľa neho by sa dalo diskutovať aj o ďalších zmenách. Napríklad o poplatkoch, alebo o nákladoch pri vymáhaní nedoplatkov pre druhý pilier, ktoré sú podľa jeho slov na úrovni okolo 15 miliónov eur.

 

"Ale teraz sme sa dohodli na programovom výbere, to bolo na stole. To, čo predkladám, je do istej miery oslabenie doživotného dôchodku. Ale zvážili sme riziko a povedali, do akej hranice je ho možné podstúpiť," dodal k úprave podmienky pri programovom výbere Richter.

 

Vyjadril sa aj k pozmeňujúcim návrhom, ktoré k novele predložili v pléne poslanci. Erika Jurinová (OĽaNO-NOVA) navrhovala zaviesť povinný vstup prvopoistencov do druhého piliera. Ten Richter neschvaľuje, i keď udržateľnosť druhého piliera považuje za dôležitú tému.

 

"Vraciame sa niekde, kde sme už boli. Je to návrat k automatickému vstupu. Zásadne s tým nesúhlasím, a to z vecného hľadiska. Návrh má ďalšie chyby, lebo je nevykonateľný tak, ako je napísaný," zdôvodnil Richter s tým, že za najideálnejší a najdemokratickejší spôsob považuje slobodné rozhodovanie o vstupe do druhého piliera.

 

Opozičný poslanec Jozef Mihál (nezaradený) hovoril aj o opätovnom rokovaní o ústavnej ochrane dôchodkového systému. V minulosti sa politici na tom dohodnúť nevedeli.

 

"Začali sa prvé rokovania. Ale v čom bola hlavná pointa zo strany opozície? Bola to nedôvera voči Smeru, či nezruší úplne druhý pilier, prípadne, či nebudeme robiť úpravy," povedal Richter s tým, že toto sa nestalo a zvyšuje sa percentuálny príspevok do druhého piliera. "Osobne budem iniciovať stretnutie všetkých parlamentných klubov. Ak sa nájde zhoda podporiť terajší stav a zakotviť ho do ústavného zákona, som pripravený," dodal Richter.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona