Richter: V úrazovosti zaznamenalo Slovensko najlepšie výsledky za 10 rokov

NETKY.SK • 11 Máj 2015, 16:30 • 2 min
Richter: V úrazovosti zaznamenalo Slovensko najlepšie výsledky za 10 rokov

BRATISLAVA - Situácia v úrazovosti na pracoviskách je podľa ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) jedna z najlepších za posledných desať rokov.

slovakia

left justify in out

Výsledky pripísal Stratégii bezpečnosti ochrany zdravia pri práci, ktorú prijala vláda Smeru v roku 2014 a má, ako povedal, svoje "konkrétne nástroje a priority". Napriek dobrým výsledkom treba podľa neho pokračovať a dôraz klásť na prevenciu.
     

"Uplatňovať treba všetky kontrolné páky, ktoré majú zástupcovia zamestnancov, teda odbory. Dôležité je tiež, aby si túto filozofiu osvojili aj zamestnávatelia. Ubezpečili nás, že ani im to nie je ľahostajné, keďže každá jedna takáto udalosť ich stojí nemalé finančné prostriedky," povedal Richter TASR po skončení Pietneho zhromaždenia, ktoré sa konalo dnes v Bratislave pri príležitosti Svetového dňa bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci.
     

"Neoddeliteľnou súčasťou prevencie je aj predchádzanie chorobám z povolania. Prehodnotili sme celý systém, ktorý súvisí so zatriedením pracovísk z hľadiska jednak nebezpečnosti a vplyvu na zdravie. Prijali sa nové opatrenia, ktoré súvisia s pracovným lekárstvom ako takým, s povinnou kontrolou, povinnou rehabilitáciou," ide, ako povedal Richter, o celý systém opatrení. Trendom je podľa neho ozdravovať pracovné prostredie, prijímať ekologické opatrenia, ktoré by mali pozitívny vplyv na zamestnancov. "Počet ľudí, ktorí sa dostali do zdravotných ťažkostí pod vplyvom pracovných procesov a prostredia, je klesajúci," konštatoval. Pripomenul, že na pracovné úrazy má vplyv aj výskyt čiernej práce, ale aj obchádzanie klasického, štandardného zamestnávania ľudí, či iné faktory, ktoré môžu súvisieť s porušovaním Zákonníka práce. "Napríklad nevyplácanie minimálnej mzdy, na ktorú má zamestnanec zákonný nárok," zdôraznil. Podľa Richtera sú to všetko atribúty, ktoré priamo alebo nepriamo ovplyvňujú aj pracovnú úrazovosť na Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona