Richter: V septembri vzniklo na Slovensku 20-tisíc nových pracovných miest

NETKY.SK • 20 Október 2014, 17:18 • 2 min
Richter: V septembri vzniklo na Slovensku 20-tisíc nových pracovných miest

BRATISLAVA - V septembri tohto roka bolo podľa údajov Sociálnej poisťovne vytvorených 20.000 nových pracovných miest. Informoval o tom dnes na tlačovej konferencii minister práce a sociálnych vecí Ján Richter (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

"Prítok absolventov na úrady práce bol, ale vytvorenie nových pracovných miest bolo natoľko vyššie, že sme trend znižovania nezamestnanosti udržali aj v septembri, čo je veľké pozitívum," skonštatoval Richter.
     

Zároveň vyčíslil, že medziročne počet mladých nezamestnaných do 29 rokov poklesol o 14.321 osôb. "Je to výsledok projektov, ktoré ponúkame. Medziročne sme zaznamenali v septembri nárast o 4500 voľných pracovných voľných miest a 10.700 je celkový počet voľných pracovných miest, ktorý tu už dávno nebol," uviedol Richter s tým, že pod pokles mladých nezamestnaných sa podpísali najmä prijímané opatrenia zo strany vlády, akými sú odvodová úľava, projekty určené na zamestnávanie ľudí do 29 rokov, ale aj zlepšenie spolupráce so zamestnávateľmi pri evidencii pracovných miest.
     

V septembri tohto roka celkový stav evidovaných absolventov škôl dosiahol 30.804 osôb, čo predstavuje 8,1-% podiel na celkovej nezamestnanosti na Slovensku. "Ich počet medzimesačne vzrástol o 3975 osôb," vyčíslil Richter s tým, že medziročne sa ich počet znížil. 
     

V tomto roku sa na úradoch práce zaevidovalo menej maturantov. Kým vlani skončilo denné štúdium na stredných školách 62.334 žiakov, v tomto roku to bolo 56.663. "Je tu viditeľný pokles. Celkove sa vlani zaevidovalo 12.810 maturantov, v tomto roku sa zaevidovalo 9185 absolventov," vyčíslil minister práce.
     

Medzimesačne sa štatistiky zlepšili aj pri vysokoškolákoch. Zatiaľ čo v júni tohto roka do evidencie úradov práce pribudlo 2025 vysokoškolákov prvého stupňa a 9200 študentov vysokých škôl druhého stupňa, v septembri tohto roka počet evidovaných vysokoškolákov prvého stupňa predstavoval 1345 a 6593 vysokoškolákov druhého stupňa. "To je rapídny pokles počtu. Vidíme niekoľko dôvodov. Viacero absolventov odišlo pracovať na brigády do zahraničia a študenti, hlavne prvého stupňa, nastúpili na štúdium druhého stupňa," skonštatoval Richter s tým, že rezort práce plánuje sledovať a analyzovať vývoj a uplatnenie absolventov na trhu práce až do konca tohto roka. "Predpokladáme, že počet absolventov bude ubúdať," dodal Richter.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies