Richter: V júni sa na úrady práce zaevidovalo 10.470 absolventov vysokých škôl

NETKY.SK • 20 Júl 2015, 12:52 • 2 min
Richter: V júni sa na úrady práce zaevidovalo 10.470 absolventov vysokých škôl

BRATISLAVA - Nezamestnanosť na Slovensku v júni tohto roka medzimesačne vzrástla najmä v dôsledku prílevu absolventov vysokých škôl na úrady práce. Skonštatoval to na dnešnej tlačovej konferencii minister práce Ján Richter (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

"Mesiac jún má svoje špecifiká. V júni 2015 sa na úrady práce zaevidovalo 10.470 absolventov, ktorí skončili vysokú školu v tomto kalendárnom roku. V júni 2014 sa zaevidovalo 11.229 absolventov vysokých škôl," vyčíslil Richter.
     

Zároveň uviedol, že spomedzi absolventov, ktorí sa minulý rok v júni zaevidovali na úrade práce, je doteraz v evidencii 2043. "Aj z týchto absolventov počas roka minimálne raz pracoval každý jeden z nich," poznamenal Richter.
     

Veková kategória absolventov od 25 do 29 rokov je však podľa neho na druhej strane riziková. "Je tu relatívne veľký počet nezamestnaných a práve preto je potrebné naďalej pripravovať projekty, aby sme oslovovali a zahŕňali do nich mladých ľudí do 29 rokov," myslí si minister práce.

     

Na úradoch práce sa v júni ocitli napríklad aj absolventi technických univerzít. "Možno potrebujú nejaký čas, mesiac, dva, pretože na trhu práce je potreba pre takéto profesie. Ale som presvedčený, že znovu drvivá väčšina absolventov nájde uplatnenie," tvrdí Richter.
     

V súčasnosti úrady práce celkovo evidujú 23.221 absolventov. "Po odrátaní tohtoročných absolventov vysokých škôl vychádza, že necelých 13.000 absolventov stredných škôl je stále z vlaňajšieho školského roka, ktorí v priebehu roka nenašli uplatnenie,“ priblížil Richter.
     

Aj napriek miernemu júnovému nárastu evidovaných nezamestnaných, však podľa Richtera trend znižovania nezamestnanosti na Slovensku bude pokračovať. Podľa neho sú totiž absolventi vysokých škôl aktívni, ambiciózni a majú záujem pracovať. "Trend znižovania nezamestnanosti a naopak, zvyšovania zamestnanosti pokračuje. Pohybujeme sa niekde na úrovni leta v roku 2009 z hľadiska výšky nezamestnanosti. Za veľmi pozitívne považujem to, že sa podarilo znížiť dve znevýhodnené skupiny, a to kategóriu občanov nad 50 rokov a dlhodobo nezamestnaných," poznamenal Richter.
     

Podľa jeho slov sa na trhu práce umiestnilo v júni tohto roka 15.771 občanov. "Aj to je dôkazom toho, že trend znižovania nezamestnanosti pokračuje. V mesiaci jún narástol počet nových zamestnancov o 9300, dohodárov o 23.000. Od začiatku tohto roka je to 48.000 nových pracovných miest a 90.000 nových dohôd," vyčíslil Richter s tým, že z hľadiska vývoja zamestnanosti sa Slovensko nachádza na úrovni decembra roku 2008. "Vtedy naposledy boli takéto počty zamestnancov," dodal Richter.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies