Richter: Úvahy o vytvorení pracovných miest sú podmienené vývojom ekonomiky

NETKY.SK • 7 December 2015, 13:30 • 2 min
Richter: Úvahy o vytvorení pracovných miest sú podmienené vývojom ekonomiky

BRATISLAVA - Akékoľvek úvahy o vytvorení nových pracovných miest sú podmienené vývojom ekonomiky, a to v závislosti od vývoja domácich aj vonkajších vplyvov.

slovakia

left justify in out

Uviedol to po dnešnom rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady SR minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter v reakcii na zámery strany Smer-SD, ktoré predstavil v sobotu (5. 12.) na sneme v tzv. treťom sociálnom balíku premiér Robert Fico. Podľa nich by malo v SR vzniknúť 100.000 nových pracovných miest do roku 2020.

 

"Pôjde o kombináciu opatrení zameraných na znižovanie štrukturálnej nezamestnanosti a zvyšovanie zamestnanosti absolventov. Budeme efektívne koordinovať a plánovať hospodársku politiku a maximálne rozbehneme zákon o podpore menej rozvinutých okresov," priblížil Fico uplynulú sobotu na sneme strany. Smer-SD chce väčší dôraz klásť aj na vytvorenie pracovných miest v pôdohospodárstve.

 

"Keď som viedol rozhovory na tému zamestnanosti pred štyrmi rokmi so zamestnávateľmi, tak neverili, že sa vytvorí 130.000 nových pracovných miest a v súčasnosti je to realita," poznamenal dnes minister práce.

 

Slovensko je podľa Richtera otvorená ekonomika, ktorá je v značnej miere závislá od vývoja v krajinách, ako sú Nemecko či Francúzsko. Prognózy ekonomického vývoja Slovenska sú podľa neho pozitívne, a to jednak zo strany Európskej komisie, ako aj zo strany relevantných domácich inštitúcií, napríklad Inštitútu finančnej politiky.

 

Ďalšou podmienkou vytvárania pracovných miest v novom volebnom období je podľa Richtera zachovanie Zákonníka práce a pokračovanie v individuálne cielených projektoch nasmerovaných najmä k znevýhodneným skupinám evidovaných nezamestnaných, k mladým ľudom a dlhodobo nezamestnaným. "My dnes napríklad evidujeme približne 50.000 ľudí, ktorí ešte nikdy v živote nepracovali. Práve preto k nim treba voliť individuálny prístup," dodal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies