Richter: Tripartita podporila návrh rozpočtu, okrem RÚZ

NETKY.SK • 5 Október 2015, 14:00 • 2 min
Richter: Tripartita podporila návrh rozpočtu, okrem RÚZ

BRATISLAVA – Tripartita s návrhom štátneho rozpočtu na rok 2016 súhlasila, okrem Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ).

slovakia

left justify in out

"Všetci sociálni partneri, okrem RÚZ, podporili rozpočet tak, ako bol postavený, s istými pripomienkami, ktoré mali šancu na rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady (HSR) predniesť," uviedol dnes po rokovaní HSR SR minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter (Smer-SD).

 

"Je pravda, že sme štátny rozpočet nepodporili, a to z dvoch dôvodov. Domnievame sa, že sa premrháva ideálna príležitosť, ktorú dnes Slovensko má, kedy je veľa pozitívnych faktorov na konsolidáciu. Máme pocit, že v návrhu rozpočtu bolo príliš málo opatrení, ak vôbec nejaké, ktoré by sa zameriavali okrem zvyšovania príjmov napríklad na šetrenie," priblížil prvý viceprezident RÚZ Luboš Sirota.

 

Pri reforme ESO, za rok 2015 aj v návrhu na rok 2016, počty zamestnancov v štátnej a verejnej správe podľa Sirotu neustále rastú. "Tu sme si mysleli, že sa prejaví úprimná konsolidačná snaha pohnúť sa smerom dolu aj s nákladmi. A to sa z nášho pohľadu neudialo," podčiarkol Sirota.

 

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) podporila návrh rozpočtu do ďalšieho legislatívneho konania. "Oceňujeme dlhodobú plánovanú snahu vlády na konsolidáciu verejných financií, a to aj napriek zásadnému rizikovému faktoru, ktorým je volebný rok, tak vláda z tejto ambície neustúpila," podčiarkol viceprezident AZZZ Rastislav Machunka.

 

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) podporuje návrh rozpočtu na budúci rok. "Musím povedať, že v uplynulých troch rokoch sme štátny rozpočet nepodporili. Tentoraz sme ho podporili bez výhrad," priblížil prvý podpredseda ZMOS-u Jozef Dvonč. Návrh rozpočtu tie sľuby, ktoré boli dané na sneme ZMOS-u, dostať úroveň financovania samospráv na úroveň 70 % dane z príjmov fyzických osôb, sa v rozpočte podľa neho napĺňajú, čo zvyšuje možnosť samofinancovania samospráv.

 

Tripartita okrem návrhu rozpočtu prerokovala aj výšku minimálnej mzdy na rok 2016. "Je to procedúra, ktorá začala niekedy na jar tohto roku. Vzhľadom na to, že neprišlo k dohode sociálnych partnerov o výške minimálnej mzdy a neprišlo k dohode ani k návrhu, ktorý som predložil na predchádzajúcu tripartitu, dnes už bol predložený materiál na stredajšie (7. 10.) rokovanie vlády, totožný s výškou minimálnej mzdy na úrovni 400 eur," doplnil Richter.

 

Konfederácia odborových zväzov (KOZ) trvá na tom, aby minimálna mzda pre budúci rok bola prijatá na úrovni 410 eur. "Stále platí naša ponuka, aby sme sa dohodli na kompromisnom návrhu, vo výške 399 eur. Bolo to hlavne preto, aby sme podčiarkli význam sociálneho dialógu," poznamenal Sirota. AZZZ odporúča nezvyšovať minimálnu mzdu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies