Richter: Štát za tri roky zvýšil rozpočet pre sociálne služby dvojnásobne

NETKY.SK • 16 September 2015, 15:24 • 2 min
Richter: Štát za tri roky zvýšil rozpočet pre sociálne služby dvojnásobne

BRATISLAVA – Štát dal na sociálne služby tento rok takmer 78 miliónov eur, čo je viac ako dvojnásobok oproti roku 2012 a za tri roky zvýšil počet lôžok v domovoch dôchodcov o 2500.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes po rokovaní vlády minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD) v reakcii na dnešnú akciu aktivistov pred budovou ministerstva, ktorou chceli poukázať na diskrimináciu seniorov umiestnených u neverejných poskytovateľov sociálnych služieb.

 

Asociácia poskytovateľov sociálnych služieb SR a Združenie seniorských prijímateľov sociálnych služieb v otvorenom liste žiadajú ministra, aby riešil akútne problémy financovania sociálnych služieb. Upozornili, že verejné zariadenia sociálnych služieb dostávajú dve tretiny z verejných zdrojov, kým klienti neverejných poskytovateľov iba jednu tretinu a niekedy sa jej nedožijú.

 

Richter zdôraznil, že v roku 2003 došlo k decentralizácii sociálnych služieb, ktoré sa dostali do kompetencií samospráv. "Jedna z ich požiadaviek je, aby všetky sociálne služby prešli pod štát. To nie je možné, lebo by sme narušili celú filozofiu a koncepciu decentralizácie," povedal.

 

Ako vyčíslil, vláda od roku 2012 navýšila počet lôžok v domovoch dôchodcov o 2500 a celkovo v sociálnych službách o 3000. Zatiaľ čo v roku 2012 dal štát na sociálne služby 38 miliónov eur, tento rok je to až 77,8 milióna eur. "Viac ako 100 %. Nepoznám rozpočtovú kapitolu v štátnom rozpočte, ktorá by za tri roky stúpla viac ako o 100 %. Jedine sociálne služby," podčiarkol šéf rezortu sociálnych vecí.

 

Richter ďalej pripomenul, že neverejných poskytovateľov sociálnych služieb zazmluvňujú vyššie územné celky (VÚC). Štát dal v roku 2014 dodatočných 10 miliónov eur práve pre neverejných poskytovateľov a tento rok sa rozpočet pre súkromné zariadenia navýšil o 15 miliónov eur. Sedem predsedov samosprávnych krajov podľa ministra vyhlásilo, že na budúci rok zazmluvnia tieto zariadenia minimálne v rovnakej výške, s výnimkou Bratislavského kraja.

 

"A tu je meritum veci. Tma nie je pred ministerstvom práce a sociálnych vecí, tma je pred Bratislavským samosprávnym krajom. Preto som prekvapený, že sa domáhajú u mňa svojej pravdy, alebo teda u štátu v tomto prípade, keď problém vznikol niekde úplne inde," vyhlásil Richter s tým, že štát viac urobiť nemôže.

Zároveň dodal, že rezort v súčasnosti pripravuje nový zákon, ktorý prinesie úplne novú filozofiu sociálnych služieb, a teda financovanie podľa stupňa odkázanosti. Dnes dostavajú obce a mestá dotáciu od štátu 320 eur na lôžko bez ohľadu na to, v akom stave je klient. "Budeme to upravovať tak, že vo vyššej triede odkázanosti, ten kto je ležiaci a imobilný, bude zariadenie naňho dostavať viac finančných prostriedkov ako na toho, ktorý je mobilný," avizoval minister.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies