Richter: Sporitelia budú môcť čerpať dôchodky podľa svojich predstáv

NETKY.SK • 18 Marec 2014, 19:28 • 2 min
Richter: Sporitelia budú môcť čerpať dôchodky podľa svojich predstáv

BRATISLAVA - Sporitelia v druhom dôchodkovom pilieri majú dostať nové pravidlá vyplácania ich nasporených peňazí.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení, o ktorej rokujú poslanci Národnej rady (NR) SR. 
      

"Sporitelia budú mať možnosť voľby medzi doživotným dôchodkom v konštantnej výške a dôchodkom, ktorý sa bude každoročne zvyšovať o vopred dohodnuté percento. Sporiteľ takto získa možnosť prispôsobiť si dôchodok vyplácaný z druhého piliera svojim individuálnym potrebám," uviedol na konci 33. schôdze NR SR prvého rokovacieho dňa minister práce Ján Richter.
      

Sporitelia si pri odchode do dôchodku buď kúpia doživotný dôchodok v komerčnej poisťovni, alebo im bude prostredníctvom programového výberu nasporenú sumu vyplácať dôchodková správcovská spoločnosť (DSS). MPSVR SR v novele zavádza aj takzvaný programový výber. Ten má umožniť sporiteľom postupne si vybrať nasporenú sumu. Rezort práce navrhuje, že prostredníctvom programového výberu si budú môcť čerpať nasporené peniaze tí ľudia, ktorých dôchodok je vyšší ako štvornásobok sumy životného minima. Dostupný však má byť aj pre tých sporiteľov, ktorí majú nasporené málo a od poisťovní nedostanú žiadnu ponuku na doživotný dôchodok.
      

Zriadiť sa má aj centrálny elektronický ponukový systém. Predkladanie ponúk do centrálneho elektronického ponukového systému má podľa rezortu práce zabezpečiť najmä transparentnosť vo vyplácaní dôchodkov z 2. piliera. Rezort práce taktiež v novele zákona plánuje od budúceho roka zrušiť podmienku sporiť si na dôchodok v druhom pilieri minimálne desať rokov. "Vzhľadom na to, že zákon stanovuje maximálny vek, do ktorého možno do druhého piliera vstúpiť, a to je 35 rokov, považujeme podmienku minimálnej doby sporenia za kontraproduktívnu, a preto ju v novele vypúšťame," zdôvodnil Richter. Jedinou podmienkou, aby človek mohol čerpať nasporené prostriedky, je dosiahnutie dôchodkového veku.
      

Niektorí opoziční poslanci však so zmenami vo vyplácaní dôchodkov nesúhlasia. Poslanec za stranu Most-Híd Ivan Švejna už avizoval, že navrhne zákon stiahnuť. "Považujem tento zákon za doteraz najhorší, ktorý predstavilo ministerstvo práce. Navrhnem ho z rokovania stiahnuť a dopracovať," povedal počas rozpravy k novele zákona Švejna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona