Richter: Sociálny pracovník by mohol mať právo pozastaviť odnímanie dieťaťa

NETKY.SK • 19 Máj 2016, 17:00 • 2 min
Richter: Sociálny pracovník by mohol mať právo pozastaviť odnímanie dieťaťa

BRATISLAVA – Sociálni pracovníci nemôžu zasahovať do právomocí súdov, ale mali by mať pri odnímaní dieťaťa väčšie právomoci. Možno až právo pozastaviť výkon súdneho rozhodnutia, ak bude proces neadekvátny, ako tomu bolo v prípade sedemročného Marca na základnej škole v obci Brehy v okrese Žarnovica.

slovakia

left justify in out

Myslí si to minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD). Rezort práce prípad malého Marca prešetruje. Podľa ministra sociálna pracovníčka nepochybila. Plná zodpovednosť je podľa Richtera u vyššieho súdneho úradníka, ktorý dnes vo funkcii skončil.

 

"V súčasnosti prebieha medzirezortné pripomienkové konanie novelizovanej vyhlášky ministerstva spravodlivosti, ktorá rieši výkon podobný tomuto. Je maximálnym možným záujmom rezortu práce sa podieľať na príprave tohto dokumentu. A vyslovujem aj istú požiadavku pre väčšie oprávnenie sociálnych pracovníkov pri výkone súdneho rozhodnutia. Ak by to bolo možné dokonca až také, aby sociálny pracovník mal právo pozastaviť tento výkon," povedal na dnešnej Hodine otázok v parlamente Richter. Je presvedčený, že sa nájde riešenie, ktoré by, v prospech dieťaťa, posilnilo postavenie sociálneho pracovníka pri výkone súdneho rozhodnutia.

 

Dodal, že rezort koná a prípad podrobne prešetruje. "Úrady práce dostali pokyn, aby sa sociálni pracovníci pred poskytnutím súčinnosti pri výkone takýchto súdnych rozhodnutí vopred oboznámili s ich plánovaným priebehom a v prípade potreby vopred upozornili súdnych úradníkov na možné problémy. A navrhli zmeny v postupe tak, aby bolo zachované právo dieťaťa," vysvetlil minister. Zdôraznil, že je potrebná dôslednejšia spolupráca sociálnych pracovníkov so súdmi pri príprave výkonu rozhodnutia tak, aby sa predchádzalo situáciám, v akej sa ocitol malý Marco.

 

Minister zdôraznil, že sociálni pracovníci mávajú metodické usmernenia a vedia, ako majú postupovať pri výkone súdneho rozhodnutia. "Nie je problém v tom, že by odborne nevedeli, ako postupovať. Vidím ale rezervu v tom, že sociálny pracovník by mal mať väčšie právomoci pri tomto akte, aby nedošlo k tomu ako teraz. V tomto prípade je to však plná zodpovednosť príslušného súdneho úradníka," vyhlásil Richter s tým, že rezort práce nebude nikdy niesť zodpovednosť za individuálne zlyhanie súdneho úradníka.

 

Richter odpovedal na otázky viacerých poslancov týkajúce sa prípadu malého Marca. Poslankyňu Annu Verešovú (OĽaNO-NOVA) zaujímalo aj to, či má sociálna pracovníčka informácie o tom, ako je o chlapca postarané teraz. "Žijú v štvorizbovom byte, matka pracuje, o syna je postarané, žije v slovenskej komunite, už tretí alebo štvrtý deň je v škole, kde sa vyučuje nemecký jazyk, ale so slovenskou komunitou," uviedol Richter.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies