Richter: Sociálni pracovníci sú z hľadiska odmeňovania na najnižších stupňoch

NETKY.SK • 23 Apríl 2014, 17:59 • 2 min
Richter: Sociálni pracovníci sú z hľadiska odmeňovania na najnižších stupňoch

BRATISLAVA - Minister práce Ján Richter (Smer-SD) plánuje iniciovať, aby boli sociálni pracovníci lepšie odmeňovaní.

slovakia

left justify in out

"Pre časť ľudí, minimálne tú, ktorá je v štátnej službe, mám záujem iniciovať už od tohto roku, aby z budúceho štátneho rozpočtu boli inak riešení sociálni pracovníci, či pracovníci na úradoch práce, lebo z hľadiska štátnej správy je to najnižšie honorovaná kategória ľudí," uviedol po skončení dnešného rokovania vlády Richter.
     

Podľa jeho slov si sociálni pracovníci zaslúžia lepšie odmeňovanie. "Keď bolo zasadnutie vlády v Michalovciach, navštívil som úrad práce v Košiciach. Hneď vo dverách som stretol pracovníčku ktorá sa vracala z terénu, osoba s vysokoškolským vzdelaním s 32-ročnou praxou má mzdu v hrubom 530 eur. Myslím, že nie je potrebné hovoriť o tom, že to nie je zodpovedajúce podmienkam práci, ktorú sociálni pracovníci robia," skonštatoval Richter.
     

Vláda dnes prijala novelu zákona o sociálnej práci. Cieľom novely je lepšie zadefinovať, kto je sociálny pracovník. "Je potrebné jasne zadefinovať, kto je z hľadiska praktického výkonu sociálny pracovník, aké má mať vzdelanie, akú má mať odbornosť a čo je najdôležitejšie, zakotviť systém celoživotného vzdelávania," spresnil zámery novely minister práce.
     

Súčasná novela však odmeňovanie sociálnych pracovníkov nerieši. Podľa Richtera ale na základe lepšej definície, kto je sociálny pracovník a aké má mať vzdelanie, sa bude dať riešiť aj táto otázka. "Preto je potrebný zákon, aby sme si jasne stanovili podmienky, predpoklady a zadefinovali - kto je sociálny pracovník, aké má príslušné vzdelanie a na základe toho, aby som vedel postupom času riešiť aj otázku ich odmeňovania," doplnil Richter s tým, že práve sociálni pracovníci sú z hľadiska odmeňovania na jednom z najnižších stupňov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies