Richter: So zamestnávateľmi budeme o sociálnych opatreniach diskutovať

NETKY.SK • 10 Máj 2017, 15:54 • 2 min
Richter: So zamestnávateľmi budeme o sociálnych opatreniach diskutovať

BRATISLAVA – Pripravované opatrenia vlády v sociálnej oblasti sú ešte len na začiatku procesu a so zamestnávateľmi sa o nich bude rokovať. Uviedol to minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD) po dnešnom zasadnutí kabinetu s tým, že každému bude predchádzať analýza. Reagoval tak na kritiku zamestnávateľských zväzov, že sa o návrhoch dozvedajú z médií a sociálny dialóg prebieha len formálne.

slovakia

left justify in out

Richter informoval, že prvými analýzami z ministerstva financií sa bude zaoberať koaličná rada na svojom štvrtkovom (11. 5.) zasadnutí.

 

Koaličné strany sa majú dohodnúť, na čom trvajú, čo je aktuálne a čo budú ministri chcieť presadzovať. Zároveň zdôraznil, že má maximálny záujem o pokračovanie kvalitného sociálneho dialógu.

 

„V plnej miere rešpektujem požiadavku na predloženie nejakých analýz a dosahov, ktoré z toho budú vyplývať a na základe toho budú rokovania ďalej prebiehať. To nie je proces, ktorý je zavŕšený. To je proces, ktorý prebieha a celkom iste budú mať k tomu právo čo povedať aj sociálni partneri vrátane zamestnávateľov, ktorých sa to bezprostredne dotýka,“ ubezpečil minister.

 

Prvé odhady pri opatreniach týkajúcich sa Zákonníka práce podľa neho hovoria o približne 3-% dosahu na zvýšenie mzdových nárokov vyplývajúce pre zamestnávateľov.

 

Richter tvrdí, že o niektorých návrhoch sa so sociálnymi partnermi už rozprával a s niektorými by aj mohli súhlasiť, no očakávajú určité kompenzácie zo strany štátu. „Je to otvorené, je to klasický sociálny dialóg. Ja si myslím, že nie sú vôbec tie vzťahy tak vyhrotené, možno trošku veľa toho naraz pribudlo,“ poznamenal.

 

Pripravovaný balíček opatrení zahŕňa napríklad rýchlejší nárast minimálnej mzdy, zákaz sociálneho dumpingu, zvýšenie príplatku za nočnú prácu, povinný príplatok za prácu cez víkend a počas sviatku, zavedenie príspevku pri cestovaní za prácou či desať dní pracovného voľna pre otcov po narodení dieťaťa. Hovorí sa tiež o povinnom 13. plate.

 

Minister argumentuje zmenou na trhu práce, keď firmám chýba kvalitná pracovná sila a veľké spoločnosti zvyšujú mzdy aj o 10 %. „Preto je potrebné tým zamestnancom aj ponúknuť niečo, čo by ich oslovilo, aby v tej firme zostali a ďalej pôsobili. Aj záujem štátu preniesť to na všetkých zamestnancov je celkom pochopiteľný a prirodzený,“ povedal s tým, že niektoré návrhy sú už dnes súčasťou kolektívnych zmlúv.

 

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR a Republiková únia zamestnávateľov dnes vyjadrili výhrady voči avizovanému balíčku návrhov vládnych strán na zmeny v pracovnej legislatíve. Vnímajú to ako populizmus a varujú pred dôsledkami týchto opatrení. Zároveň zvažujú svoju ďalšiu účasť na rokovaniach tripartity.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona