Richter: Snahou vlády nie je vyháňať ľudí z 2. dôchodkového piliera

NETKY.SK • 12 Máj 2015, 20:12 • 2 min
Richter: Snahou vlády nie je vyháňať ľudí z 2. dôchodkového piliera

BRATISLAVA - Snahou vlády nie je ľudí vyhnať z druhého dôchodkového piliera. Povedal to na záver štvrtého rokovacieho dňa 51. schôdze parlamentu minister práce Ján Richter (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Odmietol tak kritiku opozičných poslancov. Podľa nich totiž vláda v novele zákona o minimálnom dôchodku navrhuje krátiť základnú penziu tým sporiteľom, ktorí sú v druhom pilieri, čím ich chce z neho vyhnať. "Zásadne nesúhlasím s tým, že vyháňame ľudí z druhého piliera. Sám som deklaroval, že druhý pilier má zmysel, ale pre konkrétne osoby z hľadiska veku a príjmu," upozornil Richter.
     

Taktiež nesúhlasí s tým, že zmeny, ktoré obsahuje novela zákona, sú protiústavné. "Ja rešpektujem právo poslancov obrátiť sa na Ústavný súd SR, ale v tejto chvíli by som nerobil predčasné závery. Tiež som sa radil aj s ústavnými právnikmi. Tvrdíme, že to nie je v rozpore s Ústavou SR," doplnil Richter.
     

Výbor Národnej rady (NR) SR pre sociálne veci totiž schválil pozmeňujúci návrh Jána Podmanického (Smer-SD), podľa ktorého ľuďom, ktorí si sporia v druhom pilieri, by sa mal znižovať minimálny dôchodok vyplácaný štátom. A to podľa rovnakých zásad, ako sa znižuje dôchodok takéhoto človeka v prvom pilieri. Zároveň sa bude pri posudzovaní penzie a určovaní minimálneho dôchodku brať do úvahy len dôchodok z prvého piliera.
     

Richter ale upozornil, že cieľom minimálneho dôchodku je zabezpečiť občanovi, aby mal dôchodkový príjem na takej úrovni, aby nebol ako jednotlivec odkázaný na pomoc v hmotnej núdzi. Minimálny dôchodok by ale nemal slúžiť na vykrytie prípadných strát, ak sa občania rozhodnú vstúpiť alebo zotrvať v druhom pilieri.
     

Poslanci dnešným dňom ukončili diskusiu o zavedení minimálneho dôchodku. V stredu (13.5.) by mali právnu normu definitívne schváliť.
     

V stredu sa tiež trojica kandidátov na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu SR Maroš Žilinka, Karol Mitrík a Henrieta Crkoňová postavia pred poslancov NR SR. Na rokovaní finančného výboru by mali povedať, ako chcú viesť NKÚ a ako by mal úrad fungovať. Parlament bude nového šéfa NKÚ voliť 19. mája.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies