Richter: Slovensko vyčerpalo 74% zdrojov z OP Zamestnanosť a sociálna inklúzia

NETKY.SK • 16 December 2014, 12:13 • 2 min
Richter: Slovensko vyčerpalo 74% zdrojov z OP Zamestnanosť a sociálna inklúzia

BRATISLAVA - Slovensku sa podarilo k dnešnému dňu vyčerpať 74 % z celkových prostriedkov z Operačného programu (OP) Zamestnanosť a sociálna inklúzia. Informoval o tom na dnešnej tlačovej konferencii minister práce Ján Richter (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

"Z celkového objemu 1,1 miliardy eur, ktoré mal OP alokované, je s prijímateľmi zazmluvnených 102 %. Sú vytvorené všetky podmienky a predpoklady na to, aby celková alokácia prostriedkov z OP v jednotlivých oblastiach, čo sa týka politiky zamestnanosti a sociálnej inklúzie, bola do konca budúceho roka vyčerpaná," skonštatoval Richter.

 

Zároveň uviedol, že z OP bude v budúcom roku financovaných ešte niekoľko projektov, ktoré sú zamerané na aktívne opatrenia trhu práce. "Chceme naďalej pokračovať v tých projektoch, ktoré sa osvedčili. Spomeniem napríklad projekt zamestnávania mladých ľudí do 29 rokov. Pre budúci rok pripravujeme už tretiu etapu tohto projektu, pretože je veľmi účinný. Tie projekty na podporu zamestnanosti za uplynulé obdobie priniesli 80.000 nových pracovných miest," vyčíslil Richter. Podľa jeho slov, ak by tieto nové pracovné miesta nevznikli, tak by nezamestnanosť možno bola o 3 % vyššia, ako je v súčasnosti.

 

Európska komisia schválila Slovensku na nasledujúce roky aj nový Operačný program Ľudské zdroje. Z tohto OP bude mať slovenská vláda k dispozícii viac finančných prostriedkov ako z predchádzajúceho operačného programu. "Objem finančných prostriedkov pre budúci program sú neporovnateľne vyššie. Starý program predstavoval objem prostriedkov vo výške 1,1 miliardy eur a 2,6 miliardy eur predstavuje nový operačný program Ľudské zdroje," vyčíslil minister.

 

Viac peňazí má ísť na podporu zamestnávania. Zatiaľ čo v uplynulom období bolo na túto oblasť vyčlenených 770 miliónov eur, v novom programovom období má ísť na zamestnávanie 940 miliónov eur. "Na oblasť sociálneho začlenenia v starom programe bolo 204 miliónov, v novom je 365 miliónov eur," doplnil Richter.

 

Na pomoc marginalizovaným rómskym komunitám bolo v starom OP vyčlenených 200 miliónov eur. "Na nové obdobie je vyčlenených 367 miliónov eur, ktoré by mali napomôcť tejto ťažko skúšanej komunite. Čo sa týka špecifickej otázky zamestnávania mladých, v minulom programovom období bola nula a na nové programovacie obdobie máme k dispozícii 215 miliónov eur," dodal Richter.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies