Richter: Slovensko nie je pripravené zvýšiť minimálnu mzdu na 496 eur

NETKY.SK • 19 Január 2014, 14:37 • 2 min
Richter: Slovensko nie je pripravené zvýšiť minimálnu mzdu na 496 eur

BRATISLAVA - Slovenská republika nie je pripravená tento rok zvýšiť minimálnu mzdu na úroveň 496 eur tak, ako navrhujú odborári.

slovakia

left justify in out

Uviedol to v dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 šéf Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Ján Richter (Smer-SD) v reakcii na zámer Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR. Tá tento týždeň označila za svoju hlavnú tohtoročnú prioritu pokračovať vo zvyšovaní minimálnej mzdy tak, aby dosiahla úroveň 60 % priemerného mesačného zárobku v hospodárstve SR, t. j. 496 eur. "Slovensko zďaleka nie je pripravené na to, aby takéto navýšenie mohlo realizovať v priebehu tohto roka. Treba rešpektovať tento zámer, nevidím ho ako nerealizovateľný, ale v žiadnom prípade nie v priebehu jedného roka. To je úloha do ďalších rokov, do budúcnosti. Treba však povedať, že minimálna mzda na úrovni 60 % priemerného mesačného zárobku v hospodárstve nie je nič nové, je to odporúčanie Medzinárodnej organizácie práce," spresnil Richter.  "Ak bude pozitívny ekonomický vývoj, tak týmto spôsobom pôjdeme. My, samozrejme, aj v tomto roku budeme dvíhať minimálnu mzdu, ale celkom iste nie do spomínanej výšky, ale v plnej miere rozumiem tomu stanovisku odborárov," avizoval šéf MPSVR SR. Podľa slov opozičného poslanca Národnej rady SR Ľudovíta Kaníka (SDKÚ-DS) je téma minimálnej mzdy "veľmi citlivou záležitosťou". "Nás v SDKÚ-DS hlavne trápi celková cena práce. Naším záujmom je, aby ľudia zarábali viac, aby mali na Slovensku vyššie mzdy. To však nedosiahneme inak, len rastom hospodárstva, zlepšovaním podmienok na zamestnávanie ľudí, zlepšovaním podnikateľského prostredia, rastom produkcie, rastom HDP. Tu, žiaľbohu, vaša vládna politika pokrivkáva," konštatoval. "Vaša vládna politika vedie k tomu, že hospodársky rast je za minulý rok minimálny, klesá nám zamestnanosť, a to je problém. Minimálnou mzdou to nespravíme. My sa musíme zamerať na to, aby rástla celková úroveň mzdy, a to sa nedá dosiahnuť inak len zlepšovaním prostredia. Na to potrebujeme znížiť odvody, dane, potrebujeme zlepšiť zákony. Najhoršie vyhodnotenou zmenou vašej vlády je zmena Zákonníka práce, ktorá pokazila prostredie pre zamestnávanie ľudí," dodal Kaník.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies