Richter sa odlivu mozgov pre rast stropu sociálnych odvodov neobáva

NETKY.SK • 16 Október 2016, 12:50 • 2 min
Richter sa odlivu mozgov pre rast stropu sociálnych odvodov neobáva

BRATISLAVA - Peniaze zo zvýšenia maximálneho vymeriavacieho základu na platenie poistného na sedemnásobok z päťnásobku by mali ísť na zlepšenie postavenia mladých rodín.

slovakia

left justify in out

Povedal to minister práce Ján Richter (Smer-SD) v diskusnej relácii TA3 V Politike.

 

Podľa neho by mali prejaviť vyšší stupeň solidarity ľudia, ktorí majú vyššie príjmy. "Mám záujem, aby popri riešení sociálneho postavenia dôchodcov sme riešili aj postavenie mladých rodín. Osobne som presvedčený, že takýto stupeň solidarity pri príjmoch, ako sú manažérske príjmy, je prijateľný a dá sa cez to urobiť veľmi veľká služba pre tých, ktorí sú na to odkázaní," povedal Richter.

 

Opozičný poslanec a exminister práce Jozef Mihál (SaS) je však presvedčený, že takéto zvýšenie stropu na platenie sociálnych odvodov je neprimerané. Kritizoval aj to, že o zmene vláda nediskutovala so sociálnymi partnermi. Návrh na zvýšenie totiž predložil šéf Sociálnej poisťovne a vládny poslanec Ľubomír Vážny (Smer-SD) na sociálnom výbore v parlamente. "Navýšenie maximálneho základu na sedemnásobok priemernej mzdy, čo v číslach predstavuje 6181 eur ako maximálny mesačný základ pre sociálne odvody, je neprimerané. Takýmto spôsobom sa takéto zmeny nerobia. Je neférové obísť sociálnych partnerov. K tomu sa musia vyjadriť odbory a brániť práva zamestnancov, lebo aj nadštandardne zarábajúci sú zamestnanci," podotkol Mihál.

 

Podľa neho prijatie zákona môže prispieť k tomu, že zo Slovenska budú "utekať šikovní ľudia do zahraničia". "Mnoho múdrych šikovných ľudí zo Slovenska už odišlo. Napriek tomu tu máme niekoľko desiatok tisíc múdrych ľudí a majú vysoký príjem. Sú tu, pretože dokázali zarobiť napríklad v pobočkách nadnárodných firiem. Ale zmenia sa pravidlá, narastú im odvody, platia už 25-% daň, pri zdravotných sa dokonca zruší strop, tak urobia to isté, čo desaťtisíce pred nimi, teda odídu preč," očakáva Mihál.

 

Pritom títo ľudia podľa neho vo veľkej miere už v súčasnosti prispievajú do rozpočtu. "Napríklad pobočka IBM, ktorá pôsobí aj v Prahe, ľudí formálne presunie pod rezidentúru tam a budú oficiálne peniaze zarábať tam, kde sú odvody omnoho nižšie. Nedostaneme tak vôbec nič, ani to, čo sme dostávali teraz," uviedol príklad Mihál.

 

Minister práce však zdôraznil, že poslanec má právo predkladať návrhy a o zvýšení vymeriavacích základov predtým rokovala koalícia. "Poslanec má právo predkladať takéto návrhy, aj vy ste to robili. Veci, ktoré predkladal, boli predtým prerokované v rámci vládnej koalície," povedal Mihálovi Richter.

 

Taktiež si nemyslí, že by zo Slovenska nastal "odliv mozgov" do zahraničia. Na jednej strane rozumie, že zamestnávatelia toto opatrenie kritizujú, ale treba sa podľa neho pozrieť aj na počty ľudí, ktorých sa dotkne. Podľa jeho slov približne 19.000 ľudí minimálne raz mesačne má vyšší príjem, pretože majú napríklad ročné odmeny. "Tých, ktorých sa pravidelne táto vec dotýka, je približne okolo 7000. Nebojím sa, že sa presunú. Oni sú naviazaní na konkrétne firmy, na isté manažérske, riadiace pozície. Investori na Slovensko prichádzajú. Je tu dobré podnikateľské prostredie," skonštatoval Richter. Podľa neho "takéto strašenie tu bolo, aj keď sa prijímali zmeny v Zákonníku práce". "Opak bol pravdou," dodal Richter.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona