Richter sa chce opätovne vrátiť k otázke preddôchodku a tretiemu pilieru

NETKY.SK • 10 Január 2018, 14:05 • 2 min
Richter sa chce opätovne vrátiť k otázke preddôchodku a tretiemu pilieru

BRATISLAVA - Minister práce Ján Richter (Smer-SD) má záujem opätovne sa vrátiť k otázke preddôchodku a v tom prípade aj k riešeniu celého tretieho dôchodkového piliera. A to vrátane jeho zvýhodnenia, či povinností, ktoré budú v tomto prípade platiť pre štát aj zamestnávateľov. Šéf rezortu práce to uviedol po stredajšom rokovaní vlády.

slovakia

left justify in out

"Mám maximálnu snahu, aby sme nový zákon o preddôchodku, máme ho aj v programovom vyhlásení vlády, vedeli v legislatívnom procese pripraviť tak, aby bol účinný od 1. januára budúceho roku," avizoval Richter. Tento proces tak jeho rezort čaká v tomto roku a mal by dať odpoveď aj na otázky, ktoré súvisia s výhodnosťou tretieho piliera.

 

"Každopádne musí byť tretí pilier výhodnejší, aby spĺňal podmienky, ktoré očakávame od preddôchodku," doplnil minister. Podľa jeho slov bude robiť všetko pre to, aby výhodnosť tretieho piliera bola relatívne čo najlepšia.

 

V prípade prijatia takéhoto zákona by od roku 2019 mohla časť sporiteľov dostať možnosť odísť do tzv. preddôchodku. Ten by sa zaviedol ako nová dávka z doplnkového dôchodkového sporenia. Umožnilo by to účastníkom tohto systému odísť skôr z pracovného trhu a financovať svoje životné náklady súkromnými prostriedkami z osobného účtu.

 

Takýto návrh ministerstvo práce predstavilo už vlani na jeseň. Po tom, ako sa na ňom nedohodli sociálni partneri, ho však z aktuálnej novely o doplnkovom dôchodkovom sporení vynechalo. Cieľom novely, ktorú schválila vláda, je v tejto chvíli predovšetkým prebratie dvoch súvisiacich európskych smerníc do slovenského právneho poriadku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona