Richter pri návrhu novely o kolektívnom vyjednávaní nečakal zhodu

NETKY.SK • 25 Október 2013, 15:27 • 2 min
Richter pri návrhu novely o kolektívnom vyjednávaní nečakal zhodu

BRATISLAVA – Minister práce Ján Richter (Smer-SD) neočakával a ani nemal ambíciu hľadať zhodu medzi pravicovými a ľavicovými stranami pri návrhu novely zákona o kolektívnom vyjednávaní. Návrh totiž podľa jeho slov tieto strany od seba oddeľuje. Richter to dnes vyhlásil v Národnej rade (NR) SR na záver rozpravy k tomuto bodu programu.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo práce plánuje zaviesť to, aby sa záväznosť kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa rozširovala aj na tých zamestnávateľov v rámci odvetvia, ktorí sa pod takúto zmluvu nepodpísali. Novelou sa totiž vypúšťa zo zákona podmienka, na základe ktorej bol potrebný súhlas zamestnávateľa s tým, aby sa na neho takáto kolektívna zmluva vzťahovala.

"Pre pravicové vlády sa už stalo tradíciou, že rozširovanie zo zákona vypúšťajú. Urobila tak aj pravicová vláda, ktorá nastúpila po nás," pripomenul Richter vládu Ivety Radičovej, ktorá vznikla v roku 2010 po prvej vláde Roberta Fica (Smer-SD). "Zobrala tým právo zamestnancom vyjednávať," upozornil minister.

Napriek tomu sa podľa vlastných slov nechce úplne vrátiť k zákonu, ktorý platil pred rokom 2010. Teraz napríklad ministerstvo poskytuje sociálnym partnerom flexibilitu, či už ide o kolektívne zmluvy vyššieho stupňa pre celý sektor alebo pre konkrétne pracovné činnosti. 

"Rovnaké možnosti dávame aj pri ich rozširovaní, ustanovujeme podmienku reprezentatívnosti," doplnil Richter. V prípade existencie viacerých zmlúv sa tak využíva tá, ktorá pokrýva väčší počet zamestnancov v danom odvetví.

Zároveň sa má podľa ministra prísnejšie posudzovať rozšírenie záväznosti vyšších kolektívnych zmlúv. Členmi komisie, ktorá to bude posudzovať, budú aj zástupcovia hospodárskych odvetví. "Pretože chceme viac zobrať do úvahy aj ekonomické dopady rozšírenia zmluvy na dané odvetvie, vrátane menších zamestnávateľov," zdôvodnil Richter.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies