Richter: Právo vybrať si DDS bude právom zamestnanca

NETKY.SK • 27 Máj 2013, 15:04 • 2 min
Richter: Právo vybrať si DDS bude právom zamestnanca

BRATISLAVA – Hospodárska a sociálna rada (HSR) vlády SR sa na dnešnom zasadaní zaoberala najmä legislatívou týkajúcou sa nelegálnej práce a doplnkového dôchodkového sporenia.

slovakia

left justify in out

"U oboch noriem sme sa so sociálnymi partnermi v podstate zhodli - novely návrhov boli podporené s pripomienkami. K obidvom zákonom sme viaceré pripomienky sociálnych partnerov akceptovali, teda je všetko pripravené pre to, aby legislatívny proces mohol pokračovať," informoval dnes minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer–SD) na tlačovej besede po skončení HSR.

Pri otázke novely o doplnkových dôchodkových spoločnostiach (DDS) bola podľa Richtera najväčšia polemika na zasadaní HSR o tom, kto má rozhodovať o výbere DDS, či zamestnanec alebo zamestnávateľ. "Aj jedno riešenie, aj druhé riešenie má svoje pozitíva, aj negatíva. Nakoniec ministerstvo práce, ktoré predkladalo návrh rozhodlo, že to bude právo zamestnanca. Stále trváme totiž na riešení, že to bude právo zamestnanca, ktoré mu nemôžeme uberať," uviedol.

Priblížil zároveň, že rezort práce pri legislatíve týkajúcej sa nelegálnej práce trval na doterajšej výške postihov, pričom pri opakovanej čiernej práci sa legislatíva dokonca sprísnila. "Sociálni partneri sa zhodli na tom, že v takomto prípade treba byť prísnejší," zdôraznil.

Inšpekcia práce by mala podľa viceprezidenta Konfederácie odborových zväzov SR Slavomíra Mangu do budúcnosti získať väčší rešpekt, či už z hľadiska profesionality výkonu svojej funkcie, alebo z hľadiska jej kvantity. "Počty inšpektorov boli v minulosti totiž zredukované," priblížil Manga s tým, že tretí pilier by mal byť oslobodený od zdravotných odvodov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona