Richter: Pracujúcim v náročných povolaniach by mohol pomôcť preddôchodok

NETKY.SK • 13 Máj 2016, 12:49 • 2 min
Richter: Pracujúcim v náročných povolaniach by mohol pomôcť preddôchodok

BRATISLAVA – Hutníkom a iným náročným či rizikovým povolaniam by mohol k skoršiemu odchodu do dôchodku pomôcť takzvaný inštitút preddôchodku. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVaR) SR sa chce zaoberať jeho tvorbou v priebehu budúceho roka tak, aby mohol byť účinný od 1. januára 2018.

slovakia

left justify in out

"Je to model, ktorý je zaužívaný v západných krajinách. Veľmi dobre sa osvedčil napríklad v Nemecku," opísal minister práce Ján Richter (Smer-SD) pre TASR. Preddôchodok by fungoval na princípe, že by si zamestnanec nasporil napríklad v treťom pilieri a v čase, keď by chcel ísť skôr do dôchodku, nebol by mu predčasný dôchodok krátený.

 

Ministerstvo chce zároveň vytvoriť mechanizmus, aby sa na takomto sporení zamestnanca v treťom pilieri mohol podieľať aj zamestnávateľ. "To znamená, že by sa vytvorili podmienky a predpoklady pre to, aby daná suma bola nasporená a aby na základe toho mohol odísť zamestnanec skôr do dôchodku, ale nemalo to vplyv na výšku jeho dôchodku," priblížil minister. Zamestnanec by si teda takto vyplatil sumu, ktorá súvisí s odvodmi, ktoré by odviedol, keby pracoval do riadneho odchodu na dôchodok.

 

Práve na riešenie situácie pri rizikových a náročných zamestnaniach upozorňoval Odborový zväz (OZ) KOVO. Od budúceho roku sa totiž po prvý raz predĺži vek odchodu do dôchodku v súvislosti s predlžovaním veku dožitia. Podľa odborárov však už ľudia vo vyššom veku nedokážu vykonávať fyzicky náročnú prácu. Riešenie preto vidia v možnosti odísť do dôchodku za určitých podmienok skôr.

 

Rezort práce by pritom ešte v tomto roku chcel pripraviť šesť zmien zákonov. Čo sa týka dôchodkov, budú to tri zákony. V prvom rade by chcelo ministerstvo nastaviť novú valorizáciu dôchodkov pre rok 2017. Druhý zákon sa bude týkať vianočného príspevku, pretože rezort práce má opäť záujem aj v tomto roku vyplácať dôchodcom takýto príspevok. "Aj jeden aj druhý zákon máme záujem, aby boli účinné od 1. októbra," spresnil Richter.

 

Tretia legislatívna norma má byť o starobnom dôchodkom sporení, to znamená o druhom pilieri a týkať sa bude programového výberu z neho. Tento zákon by mal byť účinný od 1. januára 2017.

 

V oblasti sociálnej legislatívy chce ministerstvo upraviť zákon o sociálnych službách a v ňom sa chce venovať jasliam. Rezort sa chce na túto oblasť zamerať aj preto, že aktuálne je možnosť čerpania eurofondov na budovanie jaslí. Zároveň sa chce ministerstvo zaoberať aj príspevkom na opatrovanie osôb s ťažkým zdravotným postihnutím. Posledný zákon, ktorý chce ministerstvo upraviť v tomto roku, je zákon o minimálnej mzde a nastavení jej výšky pre rok 2017.

 

Minister Richter reagoval aj na návrhy zákonov, ktoré do parlamentu predkladá SaS s podporou ďalších opozičných strán. Ide o 40 návrhov zákonov, z nich sa podľa ministra 12 týka rezortu práce. Richterovi však prekáža, že návrhy vôbec neprešli sociálnym dialógom a predkladatelia ich nekonzultovali ani s predstaviteľmi ministerstva práce. Rezort ich preto vníma ako marketingový ťah a nebude odporúčať ich schválenie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona